Σκάνδαλο διαφθοράς στο Στρατό Ξηράς με υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες ένδυσης

Κύκλωμα που έχει να κάνει με τις προμήθειες του Ελληνικού Στρατού απομυζά 15-20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από υπερτιμολογήσεις, και αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, όπως αναφέρει το militaire.gr.

Το κύκλωμα αυτό απαρτίζεται από υψηλόβαθμους εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και από συγκεκριμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σταθερά στους διαγωνισμούς.

Στο εν λόγω κύκλωμα φέρονται να έχουν εμπλοκή περισσότερα από 15 φυσικά πρόσωπα και τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις – προμηθευτές που δεν έχουν ουσιαστική παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά πραγματοποιούν τους ενδιάμεσους, κάνοντας εισαγωγές από εργοστάσια της Κίνας, της Ταϊλάνδης, του Μπανγκλαντές κ.λπ.

Το ενδιαφέρον είναι πως το σύστημα έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες του Στρατού που εμπλέκονται με τις προμήθειες υλικού, έχει ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά στην αρμόδια Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ, στο αρμόδιο τμήμα σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών ΓΕΣ/ΔΥΠ, στο Χημείο του Στρατού, στη Διεύθυνση Προμηθειών της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού ΑΣΔΥΣ ΔΠΜ, στη Διεύθυνση Υποστήριξης του ΓΕΣ ΓΕΣ/ΔΥΠΟΣΤΗ, στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και στη Διοίκηση Μονάδων στις οποίες ανατίθεται η υλοποίηση των διαγωνισμών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, κάποιες από τις εταιρείες που υποβάλλουν προσφορές είναι εικονικές και ελέγχονται από τα ίδια άτομα προκειμένου να αυξάνεται τεχνητά ο αριθμός των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς.

Το αποτέλεσμα είναι να δίνονται προσφορές που ανεβάζουν σε εξωφρενικά επίπεδα το κόστος προμήθειας των έτοιμων προϊόντων και των υλικών. Τα κέρδη στη συνέχεια μοιράζονται σε προκαθορισμένα ποσοστά μεταξύ των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο μειοδότης.

Το κύκλωμα, διαθέτοντας παντού πλοκάμια, καταφέρνει εδώ και τουλάχιστον 14 χρόνια να ελέγχει το κόστος των προμηθειών στον Στρατό, να επιβάλλει τις προδιαγραφές του υλικού και των πρώτων υλών που προορίζονται για τους στρατιώτες 18 εκατ. ευρώ, το μόνιμο προσωπικό του Στρατού 17 εκατ. ευρώ, και τα εργοστάσια του Στρατού 8 εκατ. ευρώ και εν τέλει με τη δράση του να διπλασιάζει το ετήσιο κόστος των προμηθειών που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 20-25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.

Πηγή: enikos.gr


Exit mobile version