«Ναι, είμαι αισιόδοξη. Είναι απολύτως ρεαλιστικό. Τα στοιχεία είναι εντελώς θετικά»: αυτά αναφέρει ερωτηθείσα από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, η Σκα Κέλλερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ευρωομάδας «Πράσινοι Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία». Και προσθέτει πως, «οι Πράσινοι δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα».
Η κ. Κέλλερ τονίζει επίσης στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι «σημαντικό, πρέπει να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να τηρηθεί και η υπόσχεση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Συμφωνήθηκε και δεν μπορούν παριστάνουν τους ανήξερους. Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από μια χώρα μόνο να τηρεί τις υποσχέσεις της, πρέπει να πράττει και ανάλογα. Για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες ιδίως, θα είναι δύσκολο να το αρνηθούν. Το ίδιο ισχύει για τους άλλους Ευρωπαίους. Δεν συνάδει με τα συμπεφωνημένα».
Το Πρακτορείο συνάντησε στην Αθήνα την κ. Κέλλερ, στο περιθώριο του «Προοδευτικού Φόρουμ». Λέει δε, για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα ότι «πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον της μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ποιο θα είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρώπης για την Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα όμως δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς μόνο τι θα πουν οι Βρυξέλλες».
Σύμφωνα με την Γερμανίδα ευρωβουλευτή, «ο Ολαφ Σολτς πήγε μεν στο Παρίσι αλλά δεν υπήρξε καμιά πρόοδος σχετικά με τις προτάσεις Μακρόν. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι και τόσο θετικά. Δεν παύω να ελπίζω, δεν αναμένω όμως καμιά επανάσταση», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ευρωβουλευτού των Γερμανών Πρασίνων και συμπροέδρου της κοινοβουλευτικής ευρωομάδας «Πράσινοι Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» Σκα Κέλλερ στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Γιατί συμμετέχουν οι Πράσινοι στην αριστερή «Προοδευτική Συμμαχία» για μια άλλη Ευρώπη;
Απ.: To ερώτημα πως θα αλλάξει η Ευρώπη απασχολεί και τους Πράσινους. Η Συμμαχία για μια προοδευτική Ευρώπη, και πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ενότητα και τη διεύρυνση της Αριστεράς είναι θέματα και για μας τους Πράσινους, αφού αυτοπροσδιοριζόμαστε ως κόμμα το οποίο βρίσκεται αριστερά του κέντρου και θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο του κόσμου. Η προστασία του κλίματος λόγου χάριν, είναι και αυτό ένα κοινωνικό θέμα, άρα ανήκουμε στην Αριστερά. Η «Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωκοινοβούλιο δίνει μια μοναδική δυνατότητα συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων, διότι έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε πέρα από τα όρια των κοινοβουλευτικών ομάδων για να αντιμετωπίσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των δυνάμων οι οποίες κυριαρχούν.Μπορούμε να ψηφίζουμε τα ίδια πράγματα με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Αριστερούς, αφού ναι μεν έχουμε τις διαφορές μας αλλά και πολλά κοινά σημεία.
Ερ.: Πώς θα συμβάλλετε στην αλλαγή της Ευρώπης;
Απ.: Το περιβάλλον δεν είναι το μοναδικό θέμα των Πρασίνων. Μάς απασχολούνν φυσικά τα εργασιακά δικαιώματα και τα θέματα της οικονομίας γενικότερα, το πώς θα δημιουργηθούν λόγου χάριν οι νέες θέσεις εργασίας του αύριο και του μεθαύριο σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής. Πρέπει να υποστηριχτούν τα κοινωνικά δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου, πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη γραμμμή για την αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης, των εθνικιστικών τάσεων, να αγωνιστούμε για της ευημερία όλων των πολιτών και όχι μόνο των λίγων, για τα κοινωνικά δικαιώματά τους, για μια ανθρωπιστική Ευρώπη. Τα ζητήματα του κράτους δικαίου ανήκουν επίσης στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, όπως επίσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σλοβακία ή την Βουλγαρία. Το μεγάλο θέμα όμως κατά τη γνώμη μου είναι εάν είμαστε υπέρ ή κατά της Ευρώπης, διότι υπάρχει αμφισβήτηση από ορισμένους. Είμαι, είμαστε υπέρ και για αυτό θέλουμε να την αλλάξουμε.
Ερ.: Δεν είναι αντιφατικό όμως από τη μια να συμμετέχετε στην «Προοδευτική Συμμαχία» και προ ολίγων μηνών να επιδιώκετε στην Γερμανία κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα» με τους Χριστιανοδημοκράτες και ιδίως τους Φιλελεύθερους;
Απ.: Θα προτιμούσαμε φυσικά να συνεργαστούμε με τους Σοσιαλδημοκράτες, αυτή ήταν η αγαπημένη μας επιλογή, αλλά αριθμητικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κυβέρνηση συνασπισμού ούτε μόνο με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά ούτε μαζί και με την γερμανική Αριστερά…
Ερ.: ΟΙ Πράσινοι στάθηκαν σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για μια καθαρή έξοδο από τα πρόγραμμα τον Αύγουστο;
Απ.: Ναι, είμαι αισιόδοξη. Είναι απολύτως ρεαλιστικό. Τα στοιχεία είναι εντελώς θετικά. Σημαντικό βέβαια είναι να αποτυπωθεί η πρόοδος απο εδώ και πέρα και στην απασχόληση ώστε να μειωθούν οι άνεργοι….
Ερ.: Νέα μέτρα θα ληφθούν κατά την γνώμη σας;
Απ.: Oχι, δεν βλέπω νέα μέτρα. Οι Πράσινοι δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Υπάρχουν ορισμένοι, λίγοι, οι οποίοι ευχαρίστως θα ασκούσαν τέτοιες πιέσεις, αλλά οι Πράσινοι είμαστε κατά.
Ερ.: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πιστεύετε ότι θα γίνει;
Απ.: Ναι. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, πρέπει να γίνει ώστε να τηρηθεί και η υπόσχεση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Συμφωνήθηκε και δεν μπορούν να παριστάνουν τους ανήξερους, για αυτό και πιστεύω ότι θα γίνει. Στην συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung ο Όλαφ Σολτς δεν είπε κάτι σχετικά, αλλά η γνώμη μου είναι ότι θα γίνει. Για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες ιδίως θα είναι δύσκολο να το αρνηθούν, να λένε δηλαδή από τη μια τέλος στην πολιτική της λιτότητας και από την άλλη να αρνούνται την ελάφρυνση. Το ίδιο ισχύει για τους άλλους Ευρωπάιους. Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από μια χώρα μόνο να τηρεί τις υποσχέσεις της, πρέπει να πράττει και ανάλογα. Δεν συνάδει με τα συμπεφωνημένα.
Ερ.: Πιστεύετε ο κ. Ολαφ Σολτς θα ταχθεί κατά την πολιτικής της αυστηρής λιτότητας στην Ευρώπη και θα γίνει μια νέα αρχή στην Ευρώπη, όπως είχε προαναγγείλει ο αποχωρήσας πλέον, Μάρτιν Σουλτς;
Απ.: Ο Μάρτιν Σουλτς δεν είναι πλέον παρών, ο δε Ολαφ Σολτς πήγε μεν στο Παρίσι αλλά δεν υπήρξε καμιά πρόοδος σχετικά με τις προτάσεις Μακρόν. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι και τόσο θετικά. Δεν μπορούμε βέβαια σε τρεις μέρες να αξιολογήσουμε την πολιτική του, αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου. Τάχθηκε γενικώς υπέρ των δημόσιων επενδύσεων, προσεκτικά διατυπωμένα όμως, και αόριστα υπέρ των αλλαγών στην Ευρώπη σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, αλλά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξη. Δεν παύω να ελπίζω βέβαια, δεν αναμένω όμως καμιά επανάσταση.
Ερ.: Η «επόμενη μέρα» πώς θα είναι στην Ελλάδα;
Απ.: Πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον της μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ποιό θα είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρώπης για την Ελλάδα, με το τι είδους επενδύσεις θα γίνουν όπως λόγου χάριν στη βιώσιμη ενέργεια. Σε αυτό το θέμα όμως δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς μόνο τι θα πουν οι Βρυξέλλες…
Ερ.: Θα υπάρξει κοινή πανευρωπαϊκή κάθοδος υποψηφίων στις ευρωεκλογές για τις κενές θέσεις των Βρετανών στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το Brexit;
Απ.: Δυστυχώς απορρίφθηκε αυτή η πρόταση και για τις όλες τις υπόλοιπες έδρες δεν γίνεται διότι απαιτείται σχετικός ευρωπαϊκός νόμος, ο οποίος όμως δεν υπάρχει.
Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ