Με μια μακροσκελή ανάλυση του το μεγαλύτερο online ενημερωτικό site της Κίνας SINA αναφέρεται στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κίνα περιγράφοντας ως επίσημη αφορμή της επίσκεψης την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση των Κινεζικών επενδύσεων στην χώρα μας, ωστόσο αποκαλύπτουν ότι η πραγματική αιτία είναι η αναζήτηση ρευστότητας της Ελλάδας μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κίνα.
Από τον πρόλογο της ανάλυσης γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και εάν δεν εξασφαλίσει από Κίνα, Γερμανία και τους πιστωτές της άμεσα κεφάλαια θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία κάνοντας την όποια προοπτική στήριξης της πολύ επικίνδυνη.
Το δημοσίευμα του SINA που απευθύνεται σε άνω των 100 εκατομμυρίων συνδρομητών σε παγκόσμια κλίμακα αναφέρει στην συνέχεια ότι με την πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα θέλει να πιέσει τους δανειστές εταίρους της ως ένα διαπραγματευτικό κόλπο να πειστούν να την βοηθήσουν με άλλους όρους.
Το δημοσίευμα στην συνέχεια χαρακτηρίζει λανθασμένη την πολιτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να αθετεί τις δεσμεύσεις απέναντι στους τωρινούς πιστωτές της, να ζητά διαγραφή χρεών και να λαμβάνει μέτρα που πυροδοτούν τις συμφωνίες.
Μια τέτοια πρακτική στέλνει το μήνυμα σε άλλους πιθανούς νέους πιστωτές, στους οποίους πιθανώς να απευθυνθεί ότι δεν θα τολμούν να διαπραγματευθούν με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό εάν την δανείσουν. Ως άλλους το δημοσίευμα αναφέρει την Κίνα, την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία.
Αξίζει να σημειωθεί αναφέρει το SINA ότι, στις αρχές Μαρτίου η Κίνα είχε εμπλακεί στην αγορά ελληνικών εντόκων κρατικών ομολόγων στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 4 Μαρτίου για άντληση € 1.140.000.000 ευρώ (περίπου 7.775 δισεκατομμύρια γιουάν).
Τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα ίσως η περίοδος είναι πιο επικίνδυνη από το 2010 που η Κίνα είχε αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Κλείνοντας το δημοσίευμα την ανάλυση του προχωρά σε μια αποκάλυψη και εγείρει θέμα κινδύνου των κρατικών ομολόγων που έχει ήδη αγοράσει η Κίνα από το 2010 που ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτος με προσωπικό lobbying είχε ζητήσει τότε την βοήθεια της Κίνας.
Όπως αποκαλύπτει το SINA ο τότε πρωθυπουργός είχε ζητήσει η Κίνα να αγοράσει ομόλογα αξίας 25 δις ευρώ κάτι που όμως περιορίστηκε στα 10 δις ευρώ στα οποία σήμερα η χώρα είναι εκτεθειμένη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας που παρουσιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση της κρίσης όπως αναφέρει το SINA.
Πηγή: 军事论坛 » 军情评论 » 中国要不要去淌希腊