Σήμερα το τετ-α- τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση αναμένεται να είναι σύντομη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει το βράδυ στην δεύτερη εκδήλωση που διοργανώνει ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Τζο Μπάιντεν που θα γίνει σε δείπνο στον Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται πως χθες έγινε  η πρώτη εκδήλωση  στο ιστορικό αμφιθέατρο Μέλον, όπου υπεγράφη στις 4 Απριλίου 1949 η ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται δε πως στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον και τον επικεφαλής  των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως  ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να συναντηθεί και με τον νέο Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει από το βήμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ πως η Βόρεια Μακεδονία αθετεί τα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από τα δύο κράτη, κυρίως με τη μη τήρηση της σύνθετης ονομασίας erga omnes . Πάντως η θέση της Αθήνας για την  Βόρεια Μακεδονία είναι πως η παρουσία της τελευταίας στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών . Και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα θέματα της ατζέντας της  Συνόδου

Στη  Σύνοδο δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση προς το Κίεβο. Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται και τα θέματα που σχετίζονται με:

 

 

 

 

Exit mobile version