Quantcast
Σήμερα η τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας - enikonomia.gr
share

Σήμερα η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας

δημοσιεύτηκε:

Στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας θα συμμετάσχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 12μμ στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν Αλ Χουσεϊν .
Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη Σύνοδος ήταν να γίνει στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2020 ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.
Επίσης σημειώνεται ότι η πρώτη Σύνοδος έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2018 στη Λευκωσία και η δεύτερη είχε γίνει στις 14 Απριλίου 2019 στο Αμμάν.

Τι λένε οι κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής (αλλά και ευρύτερα), στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, μαρτυρούν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Προσθέτουν ότι τα σχήματα αυτά λειτουργούν εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας και ταυτόχρονα λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς έναντι όποιων χωρών προσυπογράφουν την προσέγγιση αυτή.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στη μετά-Covid εποχή, αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και ότι η συγκυρία που διαμορφώνεται επιτάσσει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία, πρωτίστως σε νευραλγικούς (και ταυτόχρονα ευάλωτους σε «κραδασμούς») τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές. Επίσης, η Σύνοδος φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα επιστημονικής συνεργασίας και της προώθησης της έρευνας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο στόχος εξόδου από την παρούσα κρίση μπορεί να εξυπηρετηθεί με τον πλέον αποτελεσματικό και επωφελή τρόπο, μέσα από πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό της χώρας μας με την Κύπρο και την Ιορδανία, που δεν ανέστειλε τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Όσον αφορά στους τομείς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για την εμβάθυνσή της, γεγονός στο οποίο συνηγορεί και η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις. Επιδιώκεται, τέλος, η ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με στόχο τη συνέχιση, αλλά και την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.