Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής
Ο σκοπός του ταξιδιού είναι παρεμφερής, αν και συνολικότερα πολιτικός, η επίσκεψη Γκάμπριελ συμβολίζει τη στήριξη της Γερμανίας και της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα για τη διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης. Ο ίδιος ο αντικαγκελάριος ωστόσο έχει και μια ιδιαίτερη πολιτική ατζέντα: Την προσπάθεια για την προσέγγιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, και την ενσωμάτωση της ελληνικής κυβέρνησης στις προοδευτικές, ευρωπαϊκά προσανατολισμένες δυνάμεις, κάτι που σηματοδότησαν ήδη οι επισκέψεις του Φρανσουά Ολάντ και του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.
Ως εκ τούτου, από την Γερμανική πλευρά έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η επίσκεψη Γκάμπριελ να είναι μια επιτυχία. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, που είναι υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Μέρκελ θα συνοδεύεται από μια ογκώδη διπλωματική και επιχειρηματική αποστολή που θα ξεπερνά τα 90 άτομα. Από αυτούς, 45 θα είναι επιχειρηματίες, κυρίως από το χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς την Παρασκευή 1η Ιουλίου έχει προγραμματιστεί Ελληνογερμανικό Συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Γερμανία – Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα».
Στο συνέδριο, που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού θα μιλήσουν ο Ζ. Γκάμπριελ, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν και σημαντικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ Real.gr , μάλιστα, αναμένεται να ανακοινώσει η Γερμανία ότι αναλαμβάνει να καταστήσει ένα ελληνικό νησί ενεργειακά αυτάρκες και εξαρτώμενο μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πέρα από τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας ωστόσο ο Αντικαγκελάριος θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών από όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, δηλαδή τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τις κατασκευές και την φαρμακοβιομηχανία, καθώς όπως αναφέρει παράγοντας του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών φιλοδοξία της γερμανικής κυβέρνησης είναι να καλύψει η επίσκεψη όλο το φάσμα των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Αυτές είναι, ως γνωστόν ευρύτατες, η Γερμανία παραμένει παρά την κρίση ο σημαντικότερος οικονομικός μας εταίρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις εισαγωγές (χωρίς καύσιμα) με περίπου 5 δισ. ευρώ και τη δεύτερη στις εξαγωγές μας με 2 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 140 γερμανικές επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 30.000 εργαζομένους, ενώ τη χώρα επισκέφτηκαν περσι πάνω από 2 εκατ. τουρίστες.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Αντικαγκελάριος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομίας και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Άλλωστε, ο αντικαγκελάριος έκανε πρόσφατα δηλώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, λέγοντας ότι «δεν βοηθάει την Ελλάδα να πρέπει να παλεύει κάθε 12 μήνες προκειμένου να πάρει νέα δάνεια». Με τις δηλώσεις αυτές, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει καταστήσει σαφές ότι δεν κρίνει αναγκαία στη συγκεκριμένη στιγμή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η διαμάχη αυτή αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές καθώς οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν από την συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενδεχομένως με μια στροφή προς τα αριστερά, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται τόσο η προσέγγιση με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και η στήριξη των επιδιώξεων της ελληνικής κυβέρνησης για απομείωση του χρέους.
Πάντως, ο Ζ. Γκάμπριελ θα έχει συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανήκουν ήδη στο Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, δηλαδή την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται στις συναντήσεις αυτές, αλλά και στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα να συζητηθεί και το ενδεχόμενο συμμετοχής των κομμάτων αυτών στην κυβέρνηση.
Θα έχει επίσης συνάντηση και συζήτηση με Έλληνες νέους, που έχει οργανώσει το ελληνικό παράρτημα του ιδρύματος FriedrichEbert, που πρόσκειται στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Πηγή: real.gr