Σημαντική ενίσχυση 16% σημείωσαν οι αγορές εξοχικών από ξένους το επτάμηνο

Τη δυναμική των προηγούμενων ετών και κυρίως της διετίας 2013-2014 επιχειρεί να βρει εκ νέου η αγορά εξοχικών κατοικιών από ξένους επενδυτές, οι οποίοι περιόρισαν κατακόρυφα τις αγορές κατοικιών κατά το 2015, εν μέσω κορύφωσης της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, αλλά και της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, η οποία επίσης είχε αρνητική επίδραση, τουλάχιστον προσωρινά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κατά το φετινό επτάμηνο (περίοδος Ιανουαρίου – Ιουλίου), οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 16%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πλέον, εκτιμάται ότι εισέρρευσαν στη χώρα κεφάλαια άνω των 115 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον οι εισροές ξένων κεφαλαίων έχουν ξανά θετικό πρόσημο, παρότι ακόμα και κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του 14,4% σε ετήσια βάση, με τις επενδύσεις να υποχωρούν σε 42 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Συνολικά το 2015 είχαν τοποθετηθεί 160 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αποτέλεσε πτώση της τάξεως του 36% έναντι του 2014, όταν είχαν επενδυθεί συνολικά 250 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2013 και 113 εκατ. ευρώ το 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια αύξηση το 2013 διαμορφώθηκε σε 57,5% και το 2014 σε 50%, δείγμα του σημαντικά υψηλότερου αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, κυρίως για εξοχικές κατοικίες, που έχουν καταγράψει σημαντική υποχώρηση τιμών από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με έρευνες μεσιτικών γραφείων, υπολογίζεται ότι η μέση πτώση των τιμών των εξοχικών έχει διαμορφωθεί σε 50%, ενώ το απόθεμα των απούλητων εξοχικών υπολογίζεται σε περίπου 50.000-60.000 ακίνητα πανελλαδικά.

Σε κάθε περίπτωση, το αγοραστικό ενδιαφέρον, ιδίως για τις δημοφιλέστερες παραθεριστικές περιοχές της χώρας, ήταν ιδιαίτερα αυξημένο φέτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, οι συναλλαγές εξοχικών κατοικιών σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ελούντα και Κέρκυρα κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 20%, γεγονός που εξηγεί και την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων. Ασφαλώς, παρά την άνοδο αυτή, η συνολική δραστηριότητα των αγοραπωλησιών εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδο 30% χαμηλότερο από εκείνο που βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας, η πτώση των τιμών που έχει μεσολαβήσει έχει καταστήσει τις εξοχικές κατοικίες ελκυστικότερες για τους ξένους αγοραστές, που μπορούν πλέον να προσδοκούν και σε σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον.

Φέτος, στην αγορά εξοχικών κατοικιών προστέθηκαν και το ζήτημα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και ο παράγων Brexit, δεδομένου ότι τους θερινούς μήνες κορυφώνεται η ζήτηση από το εξωτερικό. Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της αγοράς κατοικίας, οι Βρετανοί αγοραστές εξοχικών κατοικιών αντιστοιχούν σε περίπου 10%-15% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών που γίνονται από ξένους στην Ελλάδα.

Εκ των πραγμάτων, οι εν λόγω αγοραστές θα αναβάλλουν τις αποφάσεις τους έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, κάτι που πιθανώς να χρειαστεί ακόμα αρκετούς μήνες, κάτι που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί και η ζήτηση το 2017.

Ομως, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών που γίνονται στην ελληνική αγορά είναι πλέον τόσο λίγες, που εύκολα μπορεί να αντισταθμιστούν οι τυχόν απώλειες που θα προκύψουν λόγω της απουσίας των Βρετανών αγοραστών.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version