ΣΦΕΕ: Επιστολή έντονης δυσαρέσκειας προς τον υπουργό Υγείας για τη νέα φαρμακευτική πολιτική

Τη δυσαρέσκεια, αλλά και την έντονη αντίθεσή του για τη νέα πολιτική φαρμάκου που υλοποιείται αναδρομικά, εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, ο Σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και αναφέρει ότι «η σειρά των καταιγιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν, αλλά και τα επερχόμενα μέτρα, πλήττουν άμεσα και δραματικά την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα των εταιριών μελών μας και το κυριότερο την πρόσβαση των ασθενών σε σωτήριες θεραπείες, ενώ δεν εξασφαλίζουν στέρεα δημοσιονομικά οφέλη».

Συγκεκριμένα ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει αναφερόμενος στο ενοποιημένο “rebate”, ότι είναι ένα άδικο μέτρο που μεροληπτεί κατά συγκεκριμένων καινοτόμων σκευασμάτων και βαρύνει άνισα ορισμένα προϊόντα από 2 έως 5 φορές παραπάνω. Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, ενώ είχε προβλεφθεί επιβάρυνση από 14% – 30%, τελικά το ανώτατο όριο σε κάποιες περιπτώσεις καινοτόμων φαρμάκων ανέρχεται στο 43,3%, ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή. Αυτό επισημαίνει πως «όχι μόνο πλήττει δραματικά την καινοτομία, αλλά και οδηγεί σε άδικη αντιμετώπιση και διακριτική μεταχείριση κάποιων προϊόντων έναντι άλλων».

Για τα νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των φαρμάκων, τονίζει ότι σε συνδυασμό με την επιβολή έκπτωσης 25% στα νέα φάρμακα μπλοκάρουν την καινοτομία και δυσχεραίνουν την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Όσον αφορά τα κίνητρα που δίνονται για τη διείσδυση των γενοσήμων, αυτά εκτιμά Ότο επιβαρύνουν όλες τις φαρμακευτικές εταιρίες και όχι τις εταιρίες που διακινούν γενόσημα. «Η αδικία ενισχύεται δε και από το γεγονός ότι αυτό εφαρμόζεται πάνω σε ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης στο οποίο η διαφορά τιμής μεταξύ γενοσήμων και off patent είναι ελάχιστη, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας», αναφέρει.

Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει στην επιστολή του πως στο τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, η στρέβλωση των τιμών παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς «η εφαρμογή καινοφανών ερμηνειών στην υλοποίηση της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης, καταδεικνύει την επιλεκτική προστασία σκευασμάτων, με αποτέλεσμα την ελάχιστη εξοικονόμηση του συστήματος (μόνο 1,5%) και την αύξηση του clawback, η οποία επιβαρύνει όλες τις εταιρίες και εξαντλεί περαιτέρω τις όποιες αντοχές του κλάδου».

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δηλώνουν έντονα αντίθετοι και στο νέο τρόπο υπολογισμού του clawback και απορρίπτουν επί της αρχής την πρόταση αυτή, καθώς πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που «ποινικοποιεί» την ανάπτυξη, όπως λένε και βάλλει την επιχειρηματικότητα, χωρίς να έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Στην επιστολή τους πρός τον υπουργό Υγείας καταλήγουν: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο υπάρχων προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού και ενοχοποιείται η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία με επιπλέον επιβαρύνσεις. Ήδη οι εταιρίες του κλάδου μας πληρώνουν υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, που ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ, φαινόμενο που δεν συναντάται σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ


Exit mobile version