Quantcast
Σειρά επαφών του Χρήστου Σπίρτζη στις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

Σειρά επαφών του Χρήστου Σπίρτζη στις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Ουάσιγκτον
Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους που στόχο έχουν την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση χθες την Αμερικανίδα ομόλογό του Elaine L. Chao όπου εστίασε το ενδιαφέρον της Αθήνας σε συγκεκριμένα πεδία τα οποία αφορούν στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε βάρος στις δυνατότητες της κρουαζιέρας και στο γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο hub κρουαζιέρας δεδομένου ότι υπάρχουν λιμάνια για να μπορεί αυτό να υλοποιηθεί. Υπάρχει μάλιστα ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η συζήτηση των δύο υπουργών επικεντρώθηκε επίσης στη Συμφωνία με τη Βουλγαρία που περιλαμβάνει τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδας, δηλαδή Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο δηλαδή Μπουργκάς, Βάρνα και Ρούσε, το οποίο είναι και ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Για το έργο αυτό επιδεικνύεται εξαιρετικό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων του κ. Σπίρτζη στην αμερικανική πρωτεύουσα έγινε αναφορά για τον δρομολογούμενο διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, για την Καβάλα, για την Αλεξανδρούπολη, για τον Βόλο, για την Πάτρα. Ειδικά για αυτό το θέμα υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και από το υπουργείο Μεταφορών.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες του με Αμερικανούς αξιωματούχους στην μεταφορά ενός τμήματος παραγωγικής δομής σε σχέση με την κατασκευή λεωφορείων, είτε συμβατικών είτε ηλεκτρικών, στη χώρα μας. Τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για πάνω από 2.500 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για 1.000 τουλάχιστον λεωφορεία από τα αστικά ΚΤΕΛ.

Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά ελκυστικός για σημαντικούς κατασκευαστικούς οίκους προκειμένου ένα τμήμα της παραγωγής να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον τομέα έγινε μια συνάντηση με την Local Motors, που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα λεωφορεία και διερευνήθηκε η επέκταση της δραστηριότητας της όχι μόνο στα λεωφορεία, αλλά και στα σκάφη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη θαλάσσια διάσωση.

Αναφορικά με τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα επέκτασης των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ αμερικανικών πόλεων και προορισμών στην Ελλάδα.

Επιπλέον συζητήθηκε η επαναλειτουργία της βάσης συντήρησης αεροσκαφών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς το παλαιό στέγαστρο της Ολυμπιακής είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη περιοχή.

Ένας άλλος τομέας που συζητήθηκε ήταν το ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας στις μεταφορές. Έχει δρομολογηθεί ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια που θα διασφαλίζουν μια σοβαρή επιτήρηση στον τομέα των ειδικών μεταφορών.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.