ΣΕΒΚ: Πρόβλημα στην επανεξέταση δειγμάτων προμηθειών

Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με την κατ’ έφεση εξέταση Δειγμάτων Προμηθειών Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών του ΓΕΣ.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κούρταλης, οι εν λόγω επανεξετάσεις δεν γίνονται σύννομα, καθώς η επανεξέταση κατ’ έφεση των αντιδειγμάτων γίνεται και πάλι στο Χημείο Στρατού, όπου έχουν γίνει πρωτοβάθμια οι εξετάσεις των υλικών, ενώ βάσει του Νόμου επιβάλλεται να γίνεται μόνο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η ακεραιότητα του ελέγχου, σύμφωνα και με την διάταξη του άρθρου 7 του Νόμου 2690/1999 περί της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ η αλλαγή του Γενικού Χημείου του Κράτους, ως εργαστηρίου ελέγχου, οφείλεται στο γεγονός ότι υπέστη βλάβη ο θάλαμος ελέγχου συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας του εργαστηρίου αυτού.

Ωστόσο, στην επιστολή του ο κ. Κούρταλης, επισημαίνει ότι βάσει του Νόμου, σε όλως εξαιρετική περίσταση, όταν δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο εργαστήριο του δημόσιου τομέα, μπορεί ο έλεγχος να γίνει από το αρχικό εργαστήριο με εξεταστή όμως του Γενικού Χημείου του Κράτους ή άλλου φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών όπως η υπηρεσία του προβεί άμεσα στην επιδιόρθωση της βλάβης του θαλάμου ελέγχου συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας του εργαστηρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους, διότι δεν νοείται να μεταφέρονται στελέχη του ΓΧΚ, Προμηθευτές και Δείγματα στη Δραπετσώνα, όπου ευρίσκεται το Χημείο Στρατού για την κατ’ έφεση επανεξέταση των δειγμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προσβληθεί η εν λόγω διαδικασία, ως μη σύννομη.

Η επιστολή του κ. Κούρταλη:

«Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν διαμαρτυριών από μέλη του Συνδέσμου μας που αφορούν την κατ’ έφεση εξέταση Δειγμάτων Προμηθειών Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών του ΓΕΣ, όπου οι εν λόγω εξετάσεις δεν γίνονται σύμφωνα με τον Νόμο στο Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά πάλι στο Χημείο Στρατού, στο οποίο έχουν γίνει πρωτοβάθμια οι εξετάσεις των υλικών, θέλουμε να σας αναφέρουμε τα κάτωθι:

Η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι σύννομη, τούτο δε διότι η παρ.15 του άρθρ. 36 του ΠΔ 118/2007 επιβάλλει την εξέταση κατ’ έφεση των αντιδειγμάτων μόνο από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Εξέταση από άλλο φορέα επιτρέπεται μόνο όταν η φύση του υλικού ή όταν η μορφή του ελέγχου δεν επιτρέπει στο Γενικό Χημείο του Κράτους να ανταποκριθεί στον αιτούμενο έλεγχο. Μόνο στις δυο αυτές περιπτώσεις, ο έλεγχος επιτρέπεται να γίνεται από άλλο εργαστήριο του δημόσιου τομέα, εκτός από το εργαστήριο που έκανε την αρχική εξέταση. Σε όλως εξαιρετική περίσταση, όταν δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο εργαστήριο του δημόσιου τομέα, μπορεί ο έλεγχος να γίνει από το αρχικό εργαστήριο με εξεταστή του Γενικού Χημείου του Κράτους ή άλλου φορέα. Τούτο δε προκειμένου να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η ακεραιότητα του ελέγχου, σύμφωνα και με την διάταξη του άρθρου 7 του Νόμου 2690/1999 περί της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων.

Αλλαγή του Γενικού Χημείου του Κράτους, ως εργαστηρίου ελέγχου, επειδή υπέστη βλάβη ο θάλαμος ελέγχου συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας του εργαστηρίου αυτού, δεν προβλέπεται από την κείμενη ως άνω νομοθεσία. Σημειωτέον δε, ότι όλες σχεδόν οι χημικές επανεξετάσεις υφασμάτων απαιτούν να έχουν συγκεκριμένη υγρασία και θερμοκρασία.

Θα πρέπει συνεπώς να επιδιορθωθεί άμεσα η βλάβη στο εργαστήριό σας ώστε να γίνονται οι κατ’ έφεση επανέλεγχοι από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όπως προβλέπει η παρ.15 του άρθρου 36 του ΠΔ 118/2007. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα υπάρχει ακυρότητα της διαδικασίας.

Exit mobile version