ΣΕΒ: Τι δείχνει το παράδειγμα της Αργεντινής για την περίπτωση της Ελλάδας

Σε σύγκριση του παραδείγματος της Αργεντινής με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα προχώρησε ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία.

Από το 1998 η Αργεντινή εισήλθε σε βαθιά ύφεση και τελικά το Δεκέμβριο 2001 αθέτησε πληρωμές για εξωτερικά χρέη ύψους $93 δισ., το ήμισυ των οποίων είχε εκδοθεί κατά την τριετία αυτή.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του Αργεντίνικου Πέσο που ήταν προσδεδεμένη στο αμερικανικό δολάριο απελευθερώθηκε και υποτιμήθηκε, οδηγώντας σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 40% και μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 11% εντός του 2002.

Παρόλο που είναι μια μεγάλη χώρα με εξωστρεφή οικονομία καθώς και ότι έχει μεγάλο πλούτο σε πρώτες ύλες με υψηλή ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα, απαιτήθηκε σχεδόν μια δεκαετία ώστε το πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ να ανακάμψει στα πρό της χρεοκοπίας επίπεδα.

Η Αργεντινή είχε εισέλθει σε κρίση 3 χρόνια πριν τη χρεοκοπία, ενώ η Ελλάδα της οποίας τα εισοδήματα πλέον αποκλίνουν ραγδαία από τον μέσο όρο της Ευρώπης και συγκλίνουν στα χαμηλά αλλά ανερχόμενα κατά κεφαλή εισοδήματα χωρών όπως η Βουλγαρία και Ρουμανία, διανύει ήδη πάνω από πέντε χρόνια κρίσης, η παρατεταμένη διάρκεια της οποίας έχει ήδη τραυματίσει σοβαρότατα τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Οι προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εντονότερες.

Η υποβάθμιση στις 30/6/2015 της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “CCC-” και με αρνητική προοπτική από “CCC” από τον οίκο Standard and Poors αντανακλά την αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της χώρας στο ευρώ καθώς και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Χωρίς μια αναπάντεχη μεταβολή των συνθηκών προς το καλύτερο, η Ελλάδα είναι πιθανό να αθετήσει τις πληρωμές του χρέους της προς ιδιώτες επενδυτές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, περίπτωση στην οποία η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (μέχρι την επιλεκτική χρεοκοπία και το επόμενο στάδιο της χρεοκοπίας υπάρχουν ακόμα οι διαβαθμίσεις “CC” και “C”).

Πιο σημαντικό από την υποβάθμιση αυτή είναι ίσως το γεγονός ότι ο οίκος ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε επιλεκτική χρεοκοπία (SD) αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποπληρώσει ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ (δηλώσεις στελεχών από την ΕΚΤ επίσης αφήνουν να εννοηθεί ότι για 5 μέρες από την αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ δεν θα εγείρει θέμα, αρκετές δηλαδή ώστε να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα).

Πάντως ο οίκος εκτιμάει ότι η παρατεταμένη τραπεζική αργία καθώς και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα επιβαρύνουν παραπέρα την οικονομία που πλέον εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά -3%.
 

Exit mobile version