Ανοδικές εξαγωγικές επιδόσεις καταγράφονται το πρώτο εξάμηνο του 2015, όμως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές διαφαίνονται καθοδικές και έντονα ανησυχητικές αναφέρει το Εξαμηνιαίο Δελτίο Εξαγωγών του ΣΕΒ που τονίζει ότι τα βιομηχανικά προϊόντα διευρύνουν τις επιδόσεις τους παρά τη μεταρρυθμιστική στασιμότητα των τελευταίων μηνών…
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 διατηρήθηκε η ανοδική πορεία των εξαγωγών συνολικά, με αύξηση 13,7% (χωρίς πετρελαιοειδή) και την αξία πλέον στα 9.194,8 εκ. ευρώ από τα 8.086,6 εκ. το 2014.
Οι επιδόσεις είναι αποτέλεσμα κυρίως ενδογενών προσπαθειών επιβίωσης των επιχειρήσεων σε μια περίοδο μεταρρυθμιστικής στασιμότητας, χωρίς περαιτέρω απλοποίηση του διασυνοριακού εμπορίου και διευκόλυνση των μεγάλων εξαγωγικών ροών, με συνεχώς δυσμενέστερους όρους χρηματοδότησης και ρευστότητας αλλά και με υποτονική προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας προϊόντων που συνεισφέρουν διαχρονικά στην οικονομία.
Το πρώτο εξάμηνο επαναεπιβεβαιώνει ότι η ελληνική βιομηχανία και μεταποίηση παραμένουν βασικοί εξαγωγικοί πυλώνες. Ακόμα και σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας και έλλειψης σύγχρονης στρατηγικής εξωστρέφειας, οι εξαγωγές βιομηχανικών προ-ϊόντων καλύπτουν πάνω από το 75% του συνόλου και αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις και το κράτος. Οι εξα-γωγές ειδών μετάλλου (και ειδικότερα αλουμινίου) έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά (πλην καυσίμων), αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη ταχείας άρσης των άμεσων επιβαρύνσεων στο κόστος παραγωγής που πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. Θετικά κινούνται επίσης τα αγροτικά προϊόντα, όπου ειδικά το λάδι παρουσίασε αύξηση της τάξης του 203%.
Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη διολίσθηση του Ευρώ έναντι του Δο-λαρίου αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην αύξηση των εξαγω-γών (πλην καυσίμων) προς τρίτες χώρες. Όμως, η σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πτώση της αξίας των πετρελαιοειδών κατά 37,4% αλλά και σε απώλεια μεριδίου επί του συνόλου των εξαγωγών.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καμπή στην εξαγωγική προοπτική. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία τεκμηριώνεται και από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις εισπράξεις από εξαγωγές, με εξασθένηση 1,9% τον Ιούνιο 2015, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014 υπάρχει στασιμότητα (0,2%).
Η ανασφάλεια για τις μεσοπρόθεσμες εξαγωγικές επιδόσεις επιβαρύνεται από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η περαιτέρω μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 είναι αναμενόμενη, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρονται οι δυσκολίες εξόφλησης εισαγω-γών, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγής Α’ και Β΄ υλών και οι ακυρώσεις παραγγελιών λόγω δυσλειτουργιών στη διαχείριση αντικαταβολών. Ήδη, τον Ιούλιο του 2015 καταγράφεται θεαματική πτώση των εισαγωγών κατά 32% (22,6% χωρίς τα καύσιμα).
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις επερχόμενες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτές αφορούν στην απλοποίηση των προ-τελωνειακών διαδικασιών, στο νέο σχέδιο διευκόλυνσης του διασυνοριακού εμπορίου, στη δημιουργία του «single window», στο σχέδιο προώθησης των εξαγωγών, στην αναδιάρθρωση των τελωνείων, κτλ. Όλα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι η βελτίωση των εξαγωγών δεν μπορεί να είναι συγκυριακή υπόθεση, ούτε μπορεί να στηριχθεί σε προϊόντα που δεν διαθέτουν εχέγγυα κλίμακας, ποιότητας και διαχρονικής αναγνωσιμότητας σε ξένες αγορές. Εκτός μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας (με την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό και υλοποίησή της), πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα οι συνέπειες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να επανέλθουμε το συντομότερο σε κανονική εξαγωγική και αναπτυξιακή ροή. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, πλήττεται η δυνατότητα της οικονομίας να λειτουργήσει ανοικτά προς όφελος όλων.
Διαβάστε περισσότερα για την εξέλιξη των εξαγωγών εδώ