Σε χαμηλό 16 ετών κατέρρευσε η μεταποίηση

«Σήμα» ότι η ελληνική οικονομία διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση, εμφανίζοντας συμπτώματα παράλυσης που σπάνια απαντώνται σε αναπτυγμένες χώρες, έστειλε η άνευ προηγουμένου βουτιά του δείκτη μεταποίησης τον Ιούλιο, καθώς τα capital controls έδωσαν τη χαριστική βολή σε μια οικονομία ήδη καθημαγμένη από μήνες αβεβαιότητας, αποστερώντας από τις επιχειρήσεις την πρόσβαση όχι μόνο σε πιστώσεις, αλλά και σε πρώτες ύλες και άλλες κρίσιμες προμήθειες.

Σύμφωνα με την εταιρεία Markit που καταρτίζει την έρευνα για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ο δείκτης PMI στην Ελλάδα (που κινούνταν σε τροχιά συρρίκνωσης από την αρχή του έτους) βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση τον περασμένο μήνα, βουλιάζοντας στις 30,2 μονάδες (από 46,9 τον Ιούνιο), δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 16 έτη, οπότε και ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στοιχείων. Σε μια (ακόμη) ένδειξη ότι η κρίση στην Ελλάδα παραμένει εντός των ελληνικών συνόρων, ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες τον Ιούλιο (έναντι αρχικής εκτίμησης για 52,2).

Μια επίδοση που υποδεικνύει ότι η πορεία συγκρατημένης ανάκαμψης της περιοχής δεν έχει ανατραπεί, καθώς οι όποιες παρενέργειες της ελληνικής κρίσης φαίνεται να έχουν πλήρως αντισταθμιστεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την εξασθένηση του ευρώ και το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος του 1,1 τρισ. ευρώ που υλοποιεί η ΕΚΤ. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία, μια από τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε άλμα στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, με τη Wall Street Journal να σημειώνει ότι η «ανοσία» των υπόλοιπων χωρών στα ελληνικά δεινά αποτελεί ανησυχητική ένδειξη αποδυνάμωσης των οικονομικών δεσμών της χώρας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

«Η ραγδαία επιδείνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε όλες τις παραμέτρους της έρευνας, από τα επίπεδα παραγωγής και τις νέες παραγγελίες, έως τη δραματική μείωση της απασχόλησης και την πορεία των αποθεμάτων», παρατηρεί η Markit, που υπογραμμίζει ότι η παραγωγή των εγχώριων επιχειρήσεων μειώθηκε καθώς οι νέες παραγγελίες (ιδίως από το εξωτερικό) σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, οι κατασκευαστές δυσκολεύονται να εξεύρουν πρώτες ύλες και ημι-επεξεργασμένα αγαθά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.

Η έρευνα αποτύπωσε τον σοβαρό αντίκτυπο που είχαν οι έλεγχοι κεφαλαίων στη ζήτηση, καθώς και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία που επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις, ενώ αρνητικό οιωνό για την εξέλιξη της ανεργίας τους επόμενους μήνες αποτελεί το γεγονός ότι τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ. «Ο μεταποιητικός κλάδος κατέρρευσε τον Ιούλιο, καθώς η κρίση χρέους έφθασε στο αποκορύφωμά της», σχολίασε ο αρμόδιος αναλυτής της Markit για την Ελλάδα, Φιλ Σμιθ.

«Τα εργοστάσια αντιμετώπισαν πρωτοφανή υποχώρηση των νέων παραγγελιών, ενώ ήταν συχνά αδύνατον να προμηθευτούν τα απαιτούμενα αγαθά, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων παρεμπόδισε σοβαρά την ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Η αυξημένη αβεβαιότητα που σκιάζει το μέλλον της Ελλάδας είχε σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα ζήτησης, συμβάλλοντας στη δριμεία συρρίκνωση των νέων εργασιών και των εξαγωγών, ενώ μένει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάστασή τους. Παρότι ο μεταποιητικός κλάδος αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας (της τάξης του 10%) το τεράστιο μέγεθος της ύφεσης μόνο ανησυχητικά σημάδια μπορεί να στείλει για την υγεία της οικονομίας γενικότερα…».

 

Πηγή: Ημερησία

Exit mobile version