Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής
Με βούληση να επιτευχθεί λύση προσέρχεται στη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, η οποία θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ και Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ, αφού η ελληνική αντιπρόταση που κατατέθηκε χθες στους θεσμούς δεν έχει πείσει τους εταίρους. Ενδεικτική για αυτό ήταν η απόφαση του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ, να μην συμμετάσχει στη συνάντηση των τριών ηγετών.
Ο κ. Τσίπρας προσδοκά, όπως δήλωσε άλλωστε στην ιταλική εφημερίδα “Corriere de la Sera”, ότι «θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση που θα συμπυκνώνει την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα και θα ορίζει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία».
Έδωσε επίσης το στίγμα των διαπραγματευτικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «θα επιχειρήσουμε να κλείσουμε τη διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις εκεί όπου υπάρχουν παράλογες και μη αποδεκτές απαιτήσεις» και έδωσε έμφαση στο ζήτημα του χρέους.
«Όλα αυτά θα έχουν νόημα στο βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, αμοιβαία αποδεκτών, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στο Μαξίμου, πάντως, επικρατεί προβληματισμός λόγω του αρνητικού κλίματος που διαπιστώνουν στις Βρυξέλλες και είναι ενδεικτικό, ότι το Πρωθυπουργικό Γραφείο υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να επιβεβαιώσει ότι η συνάντηση με Μερκελ και Ολάντ θα γίνει και να αντικρούσει τη διάχυτη φημολογία πως αυτή η συνάντηση μπορεί να μη γίνει. Συνεργάτες του πρωθυπουργού απέδιδαν τις φήμες αυτές σε κέντρα, που προσπαθούν να υπονομεύσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων.
Ενόχληση έχει προκαλέσει πάντως στο Μαξίμου το γεγονός, ότι καθυστερεί μια επίσημη απάντηση από την πλευρά των θεσμών για τη νέα πρόταση που κατέθεσε στον Επίτροπο Μοσκοβισί η Αθήνα και η οποία επιδιώκει να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές στο δημοσιονομικό.
Πηγές του Μαξίμου έλεγαν χθες πως η κυβέρνηση, με την προσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% για το 2015 και το 1,75% για το 2016 κατέβαλε σαφή προσπάθεια και ότι κάλυψε το ήμισυ της απόστασης που χωρίζει την Αθήνα από τους θεσμούς.
Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ζήτησε, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γραπτή απάντηση για την ελληνική πρόταση: «η Αθήνα δεν έχει λάβει καμία απάντηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπάς.
Στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ και Λατινικής Αμερικής ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα και με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Εκτορ Τίμερμαν.
Πηγή: real.gr