του Παναγή Γαλιατσάτου
Στις προοπτικές της επόμενης ημέρας μετά τη συμφωνία επενδύει η κυβέρνηση για να διατηρήσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εν όψει της δύσκολης ψηφοφορίας της Κυριακής. Ταυτόχρονα όμως αξιοποιεί και το πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή, ώστε να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των βουλευτών της και να αυξήσει τη συσπείρωση της Κ.Ο.
Κεντρικό ρόλο στο «αφήγημα» της κυβέρνησης έχει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές του που θα δώσει μια ισχυρή ανάσα στην αγορά και θα αλλάξει το κλίμα τους καλοκαιρινούς μήνες όπως και η προοπτική διευθέτησης του χρέους. Κατά την κυβέρνηση, ο συνδυασμός αυτών των δύο θετικών εξελίξεων θα άρει την αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα φέρει ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Με βάση το αφήγημα αυτό επιχειρείται να κατευναστούν οι ανησυχίες των βουλευτών σε σχέση με τον «κόφτη» π.χ., για τον οποίο οι υπουργοί διαβεβαιώνουν πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Παρομοίως, επιχειρείται να κατευναστούν οι ανησυχίες για το νέο Υπερταμείο που αναδείχτηκε τις τελευταίες ώρες σε μείζον ζήτημα αντιπαράθεσης στη βουλή.
Πηγή: real.gr
«Tα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν» , διαβεβαίωνε χθες το Μέγαρο Μαξίμου.
Ταυτόχρονα πάντως, η κυβέρνηση επενδύει και στο πολωτικό κλίμα, αφού εκτιμά πως αυτό δυσκολεύει τις διαφοροποιήσεις, ενώ σπεύδει και πάλι να ταυτίσει την αντιπολίτευση με την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Για το Μαξίμου ήταν ευχής έργον η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά χθες το μεσημέρι, ότι «κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφει όλα όσα κατήγγελλε μέχρι χθες», και ότι «Οι αυταπάτες (του ΣΥΡΙΖΑ) τελείωσαν. Η εξαπάτηση (του λαού) αποκαλύφθηκε. Η Νέμεσις δεν θα αργήσει…» και έσπευσε να την εκμεταλλευτεί με οξύτατη επίθεση στον Πρώην Πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε θράσος και ενώ υποστήριξε ότι η παρέμβαση έγινε, για να αποτρέψει την όποια πρόθεση της νέας ηγεσίας να ψηφίσει κάποια από τα μέτρα:
«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να μιλάει δημοσίως συχνότερα. Έτσι ώστε να θυμούνται οι πολίτες την περίοδο της διακυβέρνησής του, την καταστροφή του 25% του ΑΕΠ της χώρας, τις σχέσεις του με τη διαπλοκή, τις υπογραφές του σε λευκά χαρτιά των δανειστών, την ακροδεξιά του παρέα, την οποία επέβαλε στην ΝΔ», έλεγαν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν: «είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς παρεμβαίνει δημόσια ως “κόφτης” του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να κόψει κάθε διάθεση στήριξης διατάξεων του νομοσχεδίου από τη ΝΔ. Ας τα βρουν μεταξύ τους. Ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα».
Το Μαξίμου επανήλθε πάντως με εκτενές σημείωμα λίγες ώρες αργότερα, στο οποίο εξαπολύει προσωπική επίθεση στον κ. Σαμαρά ενώ ταυτίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί του: «Είναι προφανές ότι η ετυμηγορία του λαού, η τριπλή απόρριψη της πολιτικής της ΝΔ, δεν ήταν αρκετές ώστε να περιορίσουν το απύθμενο θράσος του κ. Σαμαρά», αναφέρει το σημείωμα, λέγοντας ότι άφησε κληρονομιά στην Ελλάδα ανεργία, φτώχεια και επώδυνες δεσμεύσεις, πολλές από τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να ακυρώσει, αλλά και την «ακροδεξιά του ομάδα η οποία και προήχθη σε θέσεις αντιπροέδρων».