Σε κοινή επιτροπή με την Κεντροαριστερά θα αποφασιστούν τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

Toυ Φοίβου Κλαυδιανού

Σε κοινή επιτροπή με τα στελέχη της Κεντροαριστεράς που συγκλίνουν με το κυβερνών κόμμα στη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου θα αποφασιστούν τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο και το κείμενο διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς ευρωεκλογές, όπως αποφασίστηκε χθες το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου.

Ήδη η ΠΓ συμφώνησε σε κομματική πενταμελή υποεπιτροπή, η οποία θα είναι μέρος της ευρύτερης επιτροπής με τα υπόλοιπα ρεύματα που προσχωρούν στη λογική του προοδευτικού πόλου, τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται αυξηθούν, με στέλεχος της Κουμουνδούρου να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “αυτή την περίοδο όλοι μαζεύουν υπογραφές”.

Στην υποεπιτροπή, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν ο γραμματέας του Κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, η οργανωτική υπεύθυνη Έφη Καλαμαρά, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νίκος Σκορίνης (Κίνηση Μελών) και Πάνος Λάμπρου (53) και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος είναι, εξάλλου, αυτός που του είχε ανατεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα η ευθύνη των επαφών με τα πρόσωπα της κεντροαριστεράς, σε ότι αφορά το Μαξίμου.

Η ΠΓ, επίσης, αποφάσισε το άνοιγμα του κόμματος να είναι αμφίπλευρο, δηλαδή και προς τα αριστερά του, ωστόσο οι ιδέες για πρόσωπα που θα μπορούσαν να σηματοδοτούν συγκλήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συζητηθεί σε πολύ κλειστό κύκλο για να μην “καούν”.

Κριτική υπήρξε χθες μόνο για επιμέρους χειρισμούς στην υλοποίηση του ανοίγματος στην Κεντροαριστερά (κυρίως για την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραίτη και του Άγγελου Τόλκα) και συγκεκριμένα για την ανάγκη να μην δίνονται λαβές στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για συναλλαγή και να έχει προηγηθεί διάλογος στο εσωτερικό του κόμματος πριν από κάθε μείζονα κίνηση. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν αμφισβητήθηκε η γενική στρατηγική του ανοίγματος και μάλιστα στην ΠΓ έγινε διάλογος για το κατά πόσο αυτό έχει τακτικό ή στρατηγικό χαρακτήρα, γεγονός που δείχνει τη τη σημασία που αποδίδεται στο όλο εγχείρημα. Σε ότι αφορά το ζήτημα του τίτλου στο ψηφοδέλτιο, η Κουμουνδούρου φαίνεται να μένει σε όσα είχαν συμφωνηθεί την προηγούμενη φορά, δηλαδή να μην προστεθεί κάτι δίπλα στο “ΣΥΡΙΖΑ”, όπως για παράδειγμα “Προοδευτική Συμπαράταξη”, κυρίως για τυπικούς λόγους (το μπόνους των εδρών δεν δίνεται σε συνασπισμό κομμάτων).


Πηγή: Real.gr

Exit mobile version