του Ηλία Μπενέκου
Μάλιστα, υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι πιθανό να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, όσο ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας εξαντλείται και οι κάλπες έρχονται πιο κοντά, με τον μικρότερο εταίρο – ήτοι τους ΑΝΕΛ – να επιδιώκει την πολιτική του επιβίωση αναζητώντας διακριτό πολιτικό στίγμα.
Κατά συνέπεια η χθεσινή ψηφοφορία όσο και αν το αποτέλεσμά της αποτιμάτο θετικά από το Μαξίμου, αποτέλεσε ένα «ηχηρό καμπανάκι» για ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις στο μέλλον.
«Τραύματα», όμως αφήνει η χθεσινή ψηφοφορία και στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο λόγω της καταψήφισης από την Γεωργία Γεννιά, όσο και εξαιτίας των απουσιών των βουλευτών Μάρκου Μπόλαρη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Τάσου Κουράκη, αν και η τελευταία οφειλόταν σε λόγους ασθενείας.
Και μπορεί να μην είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, και να μην υπάρχει κατά συνέπεια ζήτημα διαγραφών, ωστόσο είναι δεδομένο πως η στάση που επέδειξαν οι συγκεκριμένοι βουλευτές κατά την ψηφοφορία θα τεθεί προς συζήτηση στα κομματικά όργανα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα το προσεχές διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για την κυβερνητική πλειοψηφία και συνοχή, καθώς είναι γνωστές οι διαφορές που υπάρχουν με τους ΑΝΕΛ σε μία σειρά ζητημάτων.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και από το Μαξίμου σχολίαζαν ότι «τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων».
Θέλοντας μάλιστα να τονίσουν πως οι πραγματικές διαφορές είναι αυτές που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημείωναν πως «το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα : με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ού αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό».
Με τον τρόπο αυτό απαντούν και στην κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση βγήκε τραυματισμένη από την κοινωνία «καθώς οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».
Σε κάθε περίπτωση πάντως η χθεσινή ψηφοφορία, δεν δοκίμασε μόνο τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού. Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στην ΔΗΣΥ υπήρξαν διαφοροποιήσεις και αρκετές απουσίες, όπως επίσης απουσίες καταγράφηκαν και από την Ένωση Κεντρώων.
Επιπλέον οι Κοινοβουλευτικές Ομάδας της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού κράτησαν διαφορετική στάση. Υπό το φως των εξελίξεων αυτών πάντως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίαζαν ότι η χθεσινή ψηφοφορία ίσως να δίνει μια πρώτη γεύση μιας επικείμενης, ευρύτερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.
Πηγή: Real.gr