Του Βασίλη Σκουρή
Το Μέγαρο Μαξίμου άφηνε ανοιχτά χθες όλα τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των κυβερνητικών αλλαγών, με τις πληροφορίες ωστόσο να επιμένουν ότι μπορεί αυτές να πραγματοποιηθούν ακόμα και σήμερα. Πολύ περισσότερο που ο πρωθυπουργός και στενοί του συνεργάτες είχαν επαφές με πρόσωπα εκτός κόμματος, σε ένα είδος βολιδοσκόπησης των προθέσεών τους για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.
Το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό το Πολιτικό Συμβούλιο, ωστόσο σε αυτό δεν έγινε καμία συζήτηση για τον ανασχηματισμό, καθώς την ατζέντα απασχόλησε κυρίως η σχέση της Εκκλησίας με την πολιτεία, μετά τη σκληρή συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.
Το γεγονός ότι δεν εστάλησαν έως το βράδυ χθες προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις αλλαγές στη δομή των υπουργείων καθιστά πολύ δύσκολη, αλλά όχι και αδύνατη, την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού σήμερα. Αν για παράδειγμα αποσταλούν για υπογραφή το πρωί και επισπεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να δημοσιοποιηθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το απόγευμα σήμερα και το βράδυ να πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός. Ωστόσο ούτε η προεδρία της Δημοκρατίας ούτε η Αρχιεπισκοπή έχουν ενημερωθεί στο παραμικρό για τυχόν ορκωμοσία της κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί σε άμεσο χρόνο.
Όπως όλα δείχνουν εκτός της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να παραμείνει ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού να μην παραμείνει στο υπουργείο Ενέργειας, ενώ ο ίδιος επιμένει «ή στο υπουργείο ή πουθενά» , εκτός και αν βεβαίως του δοθεί κορυφαίο υπουργείο.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και ο υπουργικός θώκος του Νίκου Παππά, αν δηλαδή θα παραμείνει στο Μαξίμου και στο υπουργείο Επικρατείας ή θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με διευρυμένες αρμοδιότητες. Το ποιοι θα παραμείνουν στο Μαξίμου αποτελεί άλλωστε έναν από τους γρίφους του ανασχηματισμού, καθώς εξετάζεται η υπουργοποίηση της Όλγας Γεροβασίλη και η αναβάθμιση (υπουργός Δικαιοσύνης ή κυβερνητικός εκπρόσωπος ή υπουργός Επικρατείας) του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που αποτελεί σήμερα το alter ego του πρωθυπουργού.
Αμετακίνητος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα «πρόσωπα της γενιάς» του Αλέξη Τσίπρα με τα οποία ο πρωθυπουργός θέλει να κυβερνήσει στο εξής. Δεδομένη θεωρείται η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση, ενώ εάν δεν χρησιμοποιηθεί ο Γιώργος Τσίπρας θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο …επώνυμό του!
Μεταξύ άλλων συζητείται η χρησιμοποίηση της Έφης Αχτσιόγλου, συνεργάτιδας του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Γιώργου Βασιλειάδη, ΓΓ για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενώ κερδίζει πόντους η παραμονή του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας μετά την ακραία τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στην τελευταία συνέντευξή του.
Πηγή: Real.gr