Τις τελευταίες εξελίξεις σχολιάζει και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι επί της ουσίας δεν είναι αδύνατο να βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες σε όλα τα ζητήματα που χωρίζουν στην παρούσα φάση Αθήνα και Βρυξέλλες.
«Δεν θέλουν οι Έλληνες τη χρήση του όρου «πρόγραμμα βοήθειας; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να αντικατασταθεί από το ‘νέα συμφωνία’. Εάν οι έλληνες πολίτες δεν θέλουν να βλέπουν άλλο τους γραφειοκράτες της τρόικα, τότε οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται στις Βρυξέλλες. Ή online.
Ή μπορεί να αλλάξει και η σύνθεση της τρόικα. Η επίτευξη συμβιβασμού λοιπόν δεν θα πρέπει να σκοντάψει λόγω έλλειψης εμπειρίας σε διαπραγματεύσεις. Μπορεί να αποτύχει όμως λόγω εθνικού ή κομματικού εγωισμού. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει.
Η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Η γνώση αυτή την οδήγησε άλλωστε και το 2012 στο να κρατήσει την Αθήνα εντός. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Ο Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον έλληνα ήρωα. Η Ευρώπη δεν είναι μια διευρυμένη Ελλάδα, αλλά μια κοινότητα 28 κρατών με συμφέροντα και υποχρεώσεις. Απομένουν μόλις λίγες μέρες για να επιφέρει η ευρωπαϊκή συναίνεση ένα τέλος στο ελληνικό δράμα».
Στο ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt. Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η εφημερίδα καταλήγει στην εξής επισήμανση: «Οι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γίνουν δεκτές οι αξιώσεις τους. Το ζητούμενο είναι μάλλον να βάλουν τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ηθικούς λόγους. Στόχος είναι να οδηγηθεί εντέλει το Βερολίνο στο να διαγράψει το χρέος των Ελλήνων. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα θεωρούσε τυπικά λήξαν το θέμα των επανορθώσεων».