Στις 300, από περίπου 600 που ήταν το 2010, έχουν μειωθεί σήμερα οι «ζωντανές» επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την παραγωγή προϊόντων, στο νομό Έβρου, με τη βιωσιμότητα ακόμη και αυτών των εναπομείναντων να δοκιμάζεται καθημερινά.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου (Σ.Β.Β.Ε), Χρήστος Γιορδαμλής, στο περιθώριο χθεσινοβραδινής συνάντησης επιχειρηματιών του νομού στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα τη μη καταβολή, την τελευταία πενταετία, της επιδότησης κατά 12% του εργοδοτικού κόστους, ποσό που σε σύνολο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ανέρχεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ.
Η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους έχει θεσμοθετηθεί με νόμο από το 1988 και αφορά την επιστροφή μέρους των εισφορών που καταβάλει μία επιχείρηση στους εργαζομένους της.
Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό κίνητρο που δόθηκε στην περιοχή της Θράκης με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων και την περιφερειακή διάχυση της επιχειρηματικότητας, παράλληλα με τους όποιους αναπτυξιακούς νόμους.
«Από το 2010 η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να καταβάλει τα ποσά στις επιχειρήσεις και στο τέλος του ΄15 παραγράφονται οι οφειλές του 2010» επισημαίνει ο κ. Γιορδαμλής, ο οποίος κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα καθώς «αφενός οι επιχειρήσεις έχουν φορολογηθεί ήδη γι’ αυτά τα ποσά και πλέον αν επέλθει η παραγραφή δεν υπάρχει επιστροφή του φόρου που έχει δοθεί και κατά δεύτερο πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει την ενίσχυση αυτή είτε σε τράπεζες είτε σε οφειλές προς τρίτους, στο δημόσιο και πολλούς άλλους».
Περιγράφοντας το ευρύτερο περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις στη Θράκη, ο πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε., επισημαίνει πως «τα τελευταία χρόνια από τα διόδια και μόνο, οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν φορτωθεί πάνω από 15% επιπρόσθετο κόστος στο μεταφορικό τους έργο, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και την ιδιαίτερα χαμηλή φορολογία των βουλγάρικων προϊόντων και φυσικά μισθούς που δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με τους σημερινούς, σημαντικά μειωμένους μισθούς που λαμβάνει ένας νεοεισερχόμενος στο χώρο εργασίας».