Νέες μονάδες αφαλάτωσης και ενίσχυση κάποιων από τις υφιστάμενες, αγορά πλωτών σκαφών για τη διακομιδή ασθενών, αύξηση του αριθμού των γιατρών, προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων και επιδότηση της μετακίνησης των νησιωτών περιλαμβάνει το πλέγμα δράσεων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα νησιά σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά έχουμε αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων, που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, την προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων -το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών και με το υπουργείο Περιβάλλοντος να ολοκληρώσουμε το σύνολο των μελετών, που απαιτούνται για τη διαχείριση των απορριμάτων στα νησιά αυτά- και ταυτόχρονα, σε συνεργασία και με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Άμυνας, προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των γιατρών -είτε αγροτικών γιατρών, είτε οπλιτών γιατρών που θέλουν να κάνουν θητεία αγροτικού γιατρού, είτε και ειδικευμένων γιατρών- στα νησιά αυτά και σε έναν μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει.
Υπάρχει μία πρωτοβουλία για την αγορά τριών πλωτών σκαφών για τη διακομιδή ασθενών, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και με τη χρηματοδότηση, που έρχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ιδιαίτερα από το πρόγραμμα Interreg. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η συγγραφή τεχνικών προδιαγραφών και θεωρούμε ότι είναι εφικτό μέσα στο 2018 να έχουν αγοραστεί και να αρχίσουν να επιχειρούν στα νησιά μας» ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υφυπουργός.
Παρατήρησε δε ότι «το μεγάλο πρόβλημα, που έχουν αυτά τα νησιά δεν είναι ότι δεν έχουν χρήματα, για να υλοποιήσουν τα έργα, είναι ότι δεν έχουν υπηρεσίες για να υλοποιήσουν έργα», διευκρινίζοντας: «Αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, είτε με προγραμματικές συμβάσεις απευθείας με το υπουργείο και τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου υποκαθιστούμε την τεχνική υπηρεσία, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τους διαγωνισμούς, είτε σε έναν μεγαλύτερο βαθμό σε συνεργασία τεσσάρων υπουργείων -του δικού μας, του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Υποδομών».
Σχετικά με τα προβλήματα λειψυδρίας ο κ. Σαντορινιός σημείωσε: «Θα αντιμετωπίσουμε το σύνολο των προβλημάτων αφαλάτωσης και λειψυδρίας στα νησιά», ενώ «ο σχεδιασμός ίσως να χρειαστεί ένα ή δύο χρόνια».
Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα νησιά ο υφυπουργός ανέφερε: «Υπάρχει πρωτοβουλία, που έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να δούμε κατά πόσο θα μπορέσουμε να “επιδοτήσουμε” τη μετακίνηση των νησιωτών, των μόνιμων κατοίκων, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά προς και από τη διοικητική τους περιφέρεια και τον Πειραιά». Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας μελέτης θα αφορά την καταγραφή δράσεων για τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων.
Παράλληλα, ο κ. Σαντορινιοός γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το ΕΜΠ θα αναπτυχθεί ένα σύστημα που θα δείχνει τις βέλτιστες θαλάσσιες διαδρομές. «Θέλουμε να αλλάξουμε σε έναν βαθμό τον συγκοινωνιακό χάρτη, προκειμένου να γίνει πιο φιλικός προς τους χρήστες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Σε αυτό το σύστημα θα πρέπει να βάλουμε και τον στόλο που έχουμε, γιατί δεν μπορεί να σχεδιάζεις με έναν ιδεατό στόχο πλοίων, οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τα πλοία που έχουμε» είπε.
Αναφορικά με τον μακροχρόνιο κυβερνητικό σχεδιασμό για τα νησιά ο κ. Σαντορινιός είπε: «Γίνεται μία σημαντική διεκδίκηση από πλευράς της χώρας, προκειμένου να αλλάξουν οι συνθήκες με τις οποίες αντιμετωπίζονται τα νησιά και η νησιωτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό που διεκδικούμε είναι να υπάρξει με τη νέα προγραμματική περίοδο ένα ταμείο νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης, αλλά τουλάχιστον να αλλάξει ο τρόπος κατανομής των ευρωπαϊκών χρημάτων και να περιλαμβάνονται και άλλοι δείκτες κατανομής, πέραν του ΑΕΠ, ο οποίος είναι ένας πλασματικός δείκτης».