Quantcast
Σαμαράς: Το e-mail Βαρουφάκη αποδέχεται το e-mail Χαρδούβελη - enikonomia.gr
share

Σαμαράς: Το e-mail Βαρουφάκη αποδέχεται το e-mail Χαρδούβελη

δημοσιεύτηκε:

Σκληρή ανακοίνωση Σαμαρά για το κείμενο που έστειλε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Όπως υποστηρίζει οδηγεί σε νέο μνημόνιο και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με το email Βαρουφάκη:

Αφού η Κυβέρνηση αποδέχθηκε προχθές την παράταση του Μνημονίου, και ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σήμερα με την πρόταση Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη!

Κι ενώ το email Χαρδούβελη ήταν για να βγούμε από την εποχή των Μνημονίων, η πρόταση Βαρουφάκη το υιοθετεί (και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία), για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο!

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

1ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ΦΠΑ. Και μάλιστα περιορίζοντας εξαιρέσεις και καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις! Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απορρίψει την κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και των εκπτώσεων στα νησιά. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδεχθεί (προσωρινά) μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η σημερινή όμως Κυβέρνηση αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων: και στα φάρμακα, και στα βιβλία, και στους μειωμένους συντελεστές στα νησιά…

2ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στο 2ο στάδιο θεσμοθέτησης του νέου Οργανικού Νόμου που περικλείει τους Ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως είχε δεσμευθεί και η προηγούμενη Κυβέρνηση (για παράδειγμα την ετήσια μείωση του χρέους κατά 5%). Να θυμίσουμε ότι το πρώτο στάδιο δεν το ψήφισε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν πιστεύει σε αυτή την Ευρώπη των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων»…

3ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Να θυμίζουμε ότι καταψήφιζε στη Βουλή κάθε αντίστοιχο μέτρο μέχρι σήμερα.

4ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των Υπουργείων (spending review), όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε έξι Υπουργεία. Η ίδια ως αξιωματική αντιπολίτευση, σταθερά τότε καταψήφιζε…

5ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει τις διατάξεις που ήδη είχε καταρτίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για τις μη-μισθολογικές παροχές και τα οδοιπορικά.

6ον. Δεσμεύεται να συνεχίσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον έλεγχο των παράνομων δικαιούχων για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

7ον. Δεσμεύεται να συνεχίσει (“continue…”) από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων και την κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Όλα αυτά τα κατήγγειλε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες…

8ον. Δεσμεύεται να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές, θεσπίζοντας και κίνητρα για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Κι αυτά – ποιος δεν θυμάται – τα κατήγγελλε μέχρι πριν λίγο…

9ον. Δεσμεύεται να καταργήσει «φόρους υπέρ τρίτων». Μέχρι σήμερα, είχε καταψηφίσει όλους τους φόρους που κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία επικουρικών συντάξεων.

10ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Ήδη η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει επιπλέον 740 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό και πρόσθετα 700 εκατομμύρια στο email Χαρδούβελη για χτύπημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής για το 2015. Και είχε μάλιστα προχωρήσει όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου υλικού.

11ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει, όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, σε ένα νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο. Μέχρι προχθές διαφωνούσε κατηγορηματικά και με αυτό…

12ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει σε δομές «αυθεντικής αξιολόγησης» στο Δημόσιο, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όλοι θυμόμαστε πόσο κατηγορούσε όλα αυτά τα μέτρα ως αντιπολίτευση, μέχρι πριν λίγο…

13ον. Δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και να αξιολογήσει τις νέες αποκρατικοποιήσεις από δω και στο εξής, διατηρώντας το ΤΑΙΠΕΔ. Πάνε περίπατο οι υποσχέσεις για ακύρωσή τους «με ένα νόμο και ένα άρθρο».

14ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας «σε εύλογο χρόνο», δηλαδή θα ακολουθήσει, όπως και έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO. Κάπου εκεί μέσα ενταφιάζεται και η αύξηση του ελάχιστου μισθού, όπως και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

15ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση αγορών με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ. Μέχρι σήμερα δεν είχε ψηφίσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε μία!

16ον. Διακηρύσσει ότι τα μέτρα «ανθρωπιστικής κρίσης», θα ληφθούν χωρίς να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να κοστίσουν στο δημόσιο!

Τέλος, το email Βαρουφάκη έχει και σημεία που δείχνουν στοιχειώδη άγνοια των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών: Για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι, αν εξαιρέσει κανείς μισθούς και συντάξεις, οι μη μισθολογικές δαπάνες του κράτους φτάνουν το 56% του συνόλου των δαπανών. Κι από εκεί θα υπάρξουν, υποτίθεται περιθώρια μεγάλων περικοπών. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίστροφη: Μισθοί και συντάξεις, που καταβάλλονται και μέσω ασφαλιστικών ταμείων και ΚΑΠ, ξεπερνούν το 70% του τακτικού Προϋπολογισμού! Άρα οι μη μισθολογικές δαπάνες είναι περίπου οι μισές απ’ αυτές που υπολογίζει το σχέδιο Βαρουφάκη…

Δεν θα αναφερθούμε σε γενικότερα ζητήματα που είναι εξ ίσου σημαντικά: όπως, για παράδειγμα, στις ενδείξεις που διαφαίνονται για επερχόμενες φοροκαταιγίδες. Σημειώνουμε, όμως ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας.

 Το email Βαρουφάκη υποβλήθηκε στην Τρόϊκα (στους «θεσμούς»), για να εγκριθεί! Ώστε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Και θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να πάμε σε νέο Μνημόνιο (που θα αποκαλείται πλέον «Συμβόλαιο»). Αυτή είναι η αλήθεια!

 Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρούσε στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε πιστοληπτική γραμμή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μην έχει ανάγκη το νέο Μνημόνιο. Χάθηκαν, επομένως, δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας «εικονικής διαπραγμάτευσης», για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο!

«Συναντηθήκαμε» τελικά με το ΣΥΡΙΖΑ στην… έξοδο του Μνημονίου:

Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!»

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.