Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Σε μια και μόνη μέρα ολοκληρώθηκε τελικά η διήμερη προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με την έγκριση του επενδυτικού πακέτου της Κομισιόν, που από εδώ και πέρα θα είναι γνωστό ως “πακέτο Γιούνκερ”.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στον ελληνικό Τύπο πρόκειται για μια Σύνοδο ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα όπου και παρουσιάστηκε το φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο πακέτο Γιούνκερ, «το οποίο χαιρετίσαμε ως πακέτο με πολιτικό συμβολισμό καθώς δείχνει την στροφή της Ευρώπης από μια περίοδο ύφεσης σε μία περίοδο ανάπτυξης και σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο» και πρόσθεσε ότι το υποστήριξε η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις», ως το σωστό τρίγωνο για την οικονομική ανάπτυξη το οποίο «χωρίς το τρίτο τμήμα των επενδύσεων, δεν βγάζει σωστή εξίσωση και δεν εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα γίνει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «σε τομείς που δε θα τολμούσε παλαιότερα να επενδύσει». Η διαφορά με τα ΕΣΠΑ, επεσήμανε, είναι πως “από τις επιχορηγήσεις πάμε σε δάνεια με ανάληψη ρίσκου από τη Ευρώπη, για δάνεια που διαφορετικά δεν επρόκειτο να δοθούν».
Όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός στόχος του πακέτου είναι η τόνωση των επενδύσεων: «Από το 2007 ως σήμερα οι επενδύσεις μειώθηκαν στα 430 δισ. ευρώ στο σύνολο της Ευρώπης».
Ταυτόχρονα μειώθηκε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανταγωνιστικότητα είχε μειωθεί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχθηκαν πολλαπλά πλήγματα και είχαν μείνει πίσω οι οδικοί άξονες, τα δίκτυα, η έρευνα και η καινοτομία, οι επενδύσεις ανθρώπινου κεφαλαίου, επί της ουσίας, που μαζί με την ενεργειακή ασφάλεια σχηματοποιούν την αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ.
Ο Α. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι η παραγωγική αξιοποίηση των χρημάτων που θα βάλουν τα κράτη, μέσω του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, θα παρέχει εγγυήσεις με μια μόχλευση της τάξης του επί 15 (θα μπορούσε να είναι επί 18 ή επί 20 αλλά το επί 15 κρίθηκε πιο ρεαλιστικό) 100 δισ. το χρόνο για 3 χρόνια.
«Αυτά θα επενδυθούν μέσα σε ένα ευνοϊκότερο κανονιστικό πλαίσιο με κανονικοποίηση της νομοθεσίας. Το πλαίσιο με τις πρώτες προτάσεις θα σταλεί στα κράτη μέλη Γενάρη και Μάρτη θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα ξεκινήσει να δίνει λεφτά νωρίτερα».
Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα στόχος είναι ο εντοπισμός μεγάλων έργων, ώριμων για να ενταχθούν κάτι που εν μέρει έχει ήδη γίνει. Η Ελλάδα είναι από τις τρεις πρώτες χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα. Και το σημαντικό είναι ότι τα χρήματα δεν θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι κατά την χρηματοδότηση δεν θα πρέπει οι χώρες με ακριβό κόστος χρήματος να τιμωρηθούν, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και σε αυτό το επίπεδο “μια δικαιοσύνη”.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πακέτο έρχεται στην κατάλληλη στιγμή την ώρα που η ΕΚΤ και ο πρόεδρος Ντράγκι κρούουν τον κώδωνα του αποπληθωριστικού κινδύνου.
Ο Α. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι στη Σύνοδο έγινε συζήτηση για τον φορολογικό ανταγωνισμό που είναι από τις ανώτατες προτεραιότητες της επιτροπής και για τα στοιχεία επιβατών, ανταλλαγή στοιχείων (PNR).
Συζήτηση έγινε και αναφορικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, και αποφασίστηκε να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Όσο για τη Ρωσία είπε πως αυτή την εποχή «περνάει μια δύσκολη φάση».
Τέλος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι αυτή τη φορά υπό την προεδρία Ντόναλντ Τουσκ υπήρχε μια διαφορά στην μέθοδο εργασίας της Συνόδου την οποία χαρακτήρισε πιο γρήγορη και αποτελεσματική.
Πηγή: real.gr