«Σαφάρι» κατά του παράνομου στοιχηματισμού

«Σαφάρι» κατά του παράνομου στοιχηματισμού, που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της διαφθοράς και στερεί από τα κρατικά ταμεία φόρους που φθάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ξεκινούν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.


Παρεμβαίνοντας δυναμικά στο φαινόμενο αυτό, γιατί συνδυάζεται τελικά με πολύμορφη εγκληματική δράση και έχει αποκτήσει ανησυχητικές πλέον διαστάσεις, η Εισαγγελία ΑΠ, με εγκύκλιο που τιτλοφορείται «Παράνομος στοιχηματισμός και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων χωρίς άδεια», ζητεί αυστηροποίηση της νομοθεσίας, εντατικότερους ελέγχους, πλήρη συνεργασία ανάμεσα στις αρμόδιες αστυνομικές, διοικητικές, αλλά και δικαστικές-εισαγγελικές αρχές.

Παράλληλα υποδεικνύει τη λήψη σειράς μέτρων και την πλήρη ενεργοποίηση των διωκτικών μηχανισμών, με στόχο την πάταξη της συνεχώς διογκούμενης αυτής μορφής εγκληματικότητας, μέσα από την αποτελεσματικότερη και έγκαιρη επιβολή όχι μόνο των ποινικών, αλλά κυρίως των διοικητικών κυρώσεων, με μεγάλα σε ύψος πρόστιμα, «λουκέτα» ή αφαίρεση άδειας από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράνομα (χωρίς άδεια κ.λπ.) στον συγκεκριμένο τομέα.

Η ανώτατη εισαγγελική αρχή δίνει μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της άμεσης επιβολής των διοικητικών κυρώσεων, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται μια «ολιγωρία» των αρμόδιων δημοτικών οργάνων στην επίκαιρη και αυστηρή εφαρμογή του νόμου.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ο αντεισαγγελέας ΑΠ Χαρ. Βουρλιώτης έστειλε εγκύκλιο προς όλες τις εισαγγελικές αρχές του κράτους, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού, καθώς και της διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του Διαδικτύου χωρίς την απαιτούμενη γι’ αυτό άδεια, «έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί, όχι μόνο εστία διαφθοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων, αλλά και πύλη σοβαρής οικονομικής αιμορραγίας για τα έσοδα του κράτους από την απώλεια φόρων, το ποσό των οποίων, σε ετήσια βάση, προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ».

Ανάλυση

Επιχειρώντας μιαν ανάλυση του φαινομένου, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι η συνεχής διεύρυνση σε είδος, αριθμό και πυκνότητα των διενεργούμενων αθλητικών εκδηλώσεων παγκοσμίως, και ιδιαίτερα των ομαδικών αθλημάτων, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εμφάνιση πλείστων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, άρρηκτα συνδεόμενων με τον συγκεκριμένο χώρο.

Η διείσδυση όμως του επαγγελματισμού σε αρκετούς τομείς του αθλητισμού, «ενδεχομένως κατά τρόπο στρεβλό και χωρίς την προσήκουσα θεσμική θωράκιση» -όπως επισημαίνει- επέτρεψε να αναπτυχθούν και κάθε άλλο παρά νόμιμες δράσεις, με κοινό χαρακτηριστικό την επιδίωξη και αποκόμιση περιουσιακού οφέλους, αλλά και την ταυτόχρονη πρόκληση ζημιάς σε ξένη περιουσία, η οποία μπορεί να είναι είτε ατομική είτε δημόσια.

Στην εισαγγελική εγκύκλιο τονίζεται επίσης ότι το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού συνδέεται και με άλλα εγκλήματα σοβαρής ποινικής απαξίας, όπως απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (δηλαδή «ξέπλυμα μαύρου χρήματος») κ.λπ.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το φαινόμενο αυτό απαντάται και σε διάφορους «κατ’ επίφαση ψυχαγωγικού ή υγειονομικού ενδιαφέροντος χώρους («Internet Cafe» κ.λπ.), όπου έχουν εγκατασταθεί παιγνιομηχανήματα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, των οποίων το λογισμικό έχει τροποποιηθεί από ειδικούς για την περίπτωση τεχνικούς, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα για στοιχηματισμό και για διενέργεια διαφόρων τυχερών παιγνίων.

Παράλληλα, όμως, παρέχεται και η ευχέρεια, σε περίπτωση αιφνιδιαστικού αστυνομικού ελέγχου (προσθέτει), να επαναφέρονται άμεσα οι σχετικές ρυθμίσεις σε κατάσταση λειτουργίας για τη διενέργεια επιτρεπόμενων από τον νόμο τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων.

Αναδεικνύοντας μιαν άλλη αξιόποινη πτυχή του φαινομένου, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι τέτοιες επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό, και μάλιστα για την εξυπηρέτηση των αναγκών της «προσωρινής αναπλήρωσης» του πραγματικού ιδιοκτήτη, που μόνιμα απουσιάζει από το κατάστημα, χωρίς να το ασφαλίζουν όπως επιβάλλεται, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή και απόδοση των προβλεπόμενων εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.

Εγκύκλιος

Κατά την εισαγγελική εγκύκλιο, που κοινοποιείται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων και άλλους φορείς, καθώς και σε υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών κ.λπ.), πρέπει κατ’ αρχάς να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, επί το αυστηρότερον, για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Παράλληλα, για να καταστούν αποτελεσματικότερες και να επιβάλλονται επίκαιρα οι προβλεπόμενες ποινικές και κυρίως οι διοικητικές κυρώσεις (σφράγιση καταστήματος, αφαίρεση άδειας λειτουργίας, επιβολή προστίμου κ.λπ.), ώστε να περισταλεί η σχετική εγκληματική δραστηριότητα, θεωρείται απαραίτητη η στενή συνεργασία των εισαγγελικών αρχών με τις κατά τόπον αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Γι’ αυτό και παραγγέλλεται, σε κάθε Εισαγγελία Πρωτοδικών της χώρας, να οριστεί ένας εισαγγελέας που θα ασχολείται με το σχετικό ζήτημα, θα εποπτεύει και τους διενεργούμενους από τις αστυνομικές αρχές ελέγχους, οι οποίοι εξάλλου θα πρέπει να γίνονται συχνά και με τρόπο συστηματικό.

Οποτε σχηματίζεται δικογραφία με την αυτόφωρη διαδικασία, θα πρέπει να αποφεύγεται η διάσπασή της αλλά και ο διαχωρισμός της, ανάλογα με την ιδιότητα των εμπλεκομένων προσώπων (παίκτης, συνεργός, ιδιοκτήτης καταστήματος, υπεύθυνος διεξαγωγής του στοιχήματος ή του παιγνίου κ.λπ.), ώστε να εκδικάζεται η υπόθεση ενιαία και να είναι πιο ορθή η τελική δικαστική κρίση και ποινή.

Πηγή: Έθνος

Exit mobile version