Roubini: Αυτές είναι οι έξι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Με άρθρο του στους Financial Times, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Nouriel Roubini σημειώνει πως η περιφέρεια του ευρώ έχει αρχίσει να δίνει … σημεία ζωής. Για να καταστεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βιώσιμη, όμως, ο Nouriel Roubini υπογραμμίζει πως οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε έξι προκλήσεις.

Η πρώτη βασική πρόκληση για τον Roubini είναι τα πολιτικά ρίσκα: «θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία –όπως για παράδειγμα ένα «ατύχημα» που θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μια νίκη του Podemos στις ισπανικές εκλογές, η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ως δεύτερο σημείο προσοχής καταγράφει τα θέματα που ανακύπτουν στη «γειτονιά» της Ευρώπης: «Η Ρωσία δείχνει πιο επιθετικές τάσεις όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Βαλτική και ακόμα και τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή φλέγεται, ενώ υπάρχει ο φόβος επιθέσεων από τζιχαντιστές σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Για τον Roubini το τρίτο πρόβλημα είναι το χρέος των χωρών: «αν και οι πολιτικές της ΕΚΤ διατηρούν χαμηλότερα τα κόστη δανεισμού, ωστόσο το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος στην ευρωπεριφέρεια, ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλό και συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα του χρέους να παραμένει πρόβλημα για τις οικονομίες αυτές, μεσοπρόθεσμα», τονίζει.

Το γεγονός πως η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη παραμένει περιοριστική είναι για τον Nouriel Roubini η τέταρτη πρόκληση: «καθώς η Γερμανία συνεχίζει να απορρίπτει τις συμβουλές για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Έτσι, ακόμα και αν η ίδια η Γερμανία αρχίσει να δαπανά περισσότερα, αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της επιπλέον λιτότητας στην ευρωπεριφέρεια».

Πέμπτο πρόβλημα για την βιωσιμότητα της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη είναι για τον Roubini η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων: «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ρυθμό… χελώνας, με αποτέλεσμα να συγκρατείται η δυνητική ανάπτυξη. Επιπλέον, η νομισματική ένωση της Ευρώπης παραμένει ατελής», επισημαίνει και προσθέτει πως το έκτο πολύ σημαντικό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χώρες του ευρώ είναι πως η νομισματική ένωση παραμένει ατελής.

 

Exit mobile version