Ρίντελ: Το Βερολίνο θα ήθελε μια ισχυρή κυβέρνηση υπό τον Α. Τσίπρα

Την πεποίθηση ότι το Βερολίνο επιθυμεί σταθερή κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα εκφράζει μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Αλεξάνδρα Βουδούρη η Ντονάτα Ρίντελ, πολιτική συντάκτρια της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως εξηγεί η Γερμανίδα δημοσιογράφος, η κυβέρνηση της κα Μέρκελ έχει διαπραγματευθεί με τον κ. Τσίπρα και δεν θα επιθυμούσε η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί να γίνει από νέα πρόσωπα, καθώς η εμπιστοσύνη έχει πλέον ανακτηθεί μετά την αλλαγή στάσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ντονάντα Ρίντελ εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει παρέλθει με βασική προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα.

Πως “βλέπει” το Βερολίνο αυτές τις εκλογές;

Εδώ στο Βερολίνο η κυβέρνηση μας προσπαθεί να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι η Γερμανία παίρνει το μέρος του οποιουδήποτε σε αυτές τις εκλογές. Θέλουν να φαίνονται ουδέτεροι αλλά αυτό, που θέλουν στην ουσία είναι μια σταθερή κυβέρνηση, που θα ξεκινήσει να εργάζεται για όλα αυτά, που περιέχει το πρόγραμμα, που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Μιλώντας με αξιωματούχους από το υπουργείο Οικονομικών και την καγκελαρία διαπιστώνω ότι αυτή τη στιγμή θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο να εκλεγεί μια κυβέρνηση Τσίπρα, γιατί έχουν διαπραγματευθεί μαζί του το πρόγραμμα. Επομένως θεωρούν πως εάν είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες καλό θα ήταν να γίνει με τον κ. Τσίπρα και όχι μια εντελώς νέα κυβέρνηση ξανά.

Έχει δηλαδή επανακτηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου;

Η εμπιστοσύνη έχει επανακτηθεί, γιατί οι διαπραγματεύσεις είχαν μεγάλη διάρκεια και ήταν αρκετά δύσκολες. Βασικά γιατί ο κ. Τσίπρας άλλαξε εντελώς στάση. Φυσικά και παρακολουθούν στενά το τι κάνει ή το τι λέει, αλλά καθώς στο τέλος συμφώνησε το νέο πρόγραμμα πιστεύουν ότι καλύτερα θα ήταν να είναι εκείνος, που θα το εφαρμόσει από την περίπτωση να έρθουν εντελώς νέα πρόσωπα, που θα πρέπει να προετοιμαστούν και να μάθουν από την αρχή το τι έχει επιτευχθεί έως τώρα. Η συνέχεια στα πρόσωπα είναι δηλαδή αυτό, που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση.

Για να καταλάβω καλά… το Βερολίνο τελικά θέλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρή πλειοψηφία και χωρίς μετεκλογικές συνεργασίες με κόμματα, που έχουν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα;

Θα προτιμούσαν μια ισχυρή κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα ήταν φυσικά ικανοποιημένοι εάν και η ΝΔ παρείχε μια εθνική στήριξη στο πρόγραμμα. Αυτό που θέλει βασικά το Βερολίνο είναι μια ισχυρή κυβέρνηση 4ετίας που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε και ότι θα υπάρξει τελικά πολιτικός πολιτισμός στην Ελλάδα.

Ο κίνδυνος του Grexit έχει παρέλθει οριστικά με δεδομένο ότι ο κ. Σόιμπλε δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί γι΄αυτό το ενδεχόμενο;

Η απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι δεν θα συμβεί ένα Grexit εφ’ όσον συμφωνήθηκε ένα νέο πρόγραμμα. Εάν η νέα κυβέρνηση μείνει πιστή στην εφαρμογή του προγράμματος και εργαστεί με τους θεσμούς το ενδεχόμενο Grexit δεν θα είναι πλέον πάνω στο τραπέζι.

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, την προσφυγική κρίση, ένα ξεκάθαρα ευρωπαϊκό θέμα, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Γερμανία και η κα Μέκελ έχουν αποτύχει έως τώρα να πείσουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να δεχθούν τις προτάσεις Γιούνκερ για να αναλάβουν και τον αριθμό αιτούντων ασύλου, που τους αντιστοιχεί, ώστε να επιμεριστεί το βάρος της ευθύνης εντός της Ε.Ε;

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ε.Ε δεν είναι μια Ένωση, που καθοδηγείται από μια χώρα. Επομένως, δεν είναι στο χέρι της Άγκελα Μέρκελ για το τι αποφασίζει η Ανατολική Ευρώπη. Ξεπερνά τις δυνάμεις της. Θα πρέπει, βεβαίως, να τους πείσει να δεχθούν μια συναινετική λύση. Η γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον κ. Γιούνκερ και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εργάζεται σκληρά για να πείσει τους Ανατολικο-ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό για το πώς δηλαδή η Ε.Ε ως σύνολο θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα.

 

Πηγή: www.athina984.gr

Exit mobile version