Αισιόδοξος ότι, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης και ταυτόχρονα με τις αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους, «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να σταθεροποιηθεί πλέον οριστικά η οικονομία και να εισέλθει σε λίγους μήνες σε σαφή αναπτυξιακή πορεία», δηλώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι πλέον κλείνει μια δύσκολη περίοδος διαπραγμάτευσης και ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος, της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας, που θα αφορά την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, με αιχμή τη μείωση της ανεργίας», τονίζει. Ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες μάχες που θα κληθεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας ή οκταετίας, αφορούν στην αποκατάσταση των αδικιών και ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η καταστροφική λιτότητα». Τονίζει ότι τον πυρήνα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, πρέπει να αποτελούν «ο απεγκλωβισμός της χώρας από τη μέγγενη της αντιαναπτυξιακής -και διαλυτικής σε επίπεδο κοινωνίας- λιτότητας, η ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας και η άρση της σκληρής επιτροπείας των δανειστών μας, καθώς και η επιστροφή στην ανάπτυξη, με την κοινωνία όμως όρθια».
Ο κ. Ρήγας χαρακτηρίζει «πολύ κατώτερη των περιστάσεων» τη στάση της αντιπολίτευσης. «Ο κ. Σαμαράς άφησε πολιτική αποτυχία ως κληρονομιά στον κ. Μητσοτάκη» αναφέρει και καταλογίζει στη ΝΔ «πρωτοφανές στρατηγικό αδιέξοδο», το οποίο αποδίδει στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε ποτέ το σενάριο που υποστήριζε η ΝΔ «ζητώντας άμεσα εκλογές και επενδύοντας ανοικτά στη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» (…) «Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά το αίτημα της ΝΔ για εκλογές», τονίζει.
Κριτική ασκεί επίσης στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, που «διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και την ίδια στιγμή δένονται ολοένα και πιο σφικτά στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού με ακροδεξιό άρωμα». Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υπάρξει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μαζί τους, απαντά αναφέροντας μεταξύ άλλων, «δεν μπορώ να διαπιστώσω περιθώρια συνεργασίας».