Οι Κυκλάδες συνεχίζουν να “χορεύουν” στον ρυθμό των Ρίχτερ. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 165 σεισμοί με τους 24 από αυτούς να έχουν μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ.
Την Τρίτη έγινε και ο ισχυρότερος σεισμός από την αρχή του φαινομένου – 5 Ρίχτερ- ενώ ακολούθησαν άλλοι δύο μεγέθους 4,9 και 4,8 Ρίχτερ. Την ίδια ώρα που το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκατοντάδες είναι εκείνοι που φεύγουν από την Σαντορίνη με δρομολόγια πλοίων και με πτήσεις προς Αθήνα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους πολίτες να εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του φαινομένου. Για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ταξιδιωτών, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.
Προσεισμοί ή σμηνοσειρά
Οι επιστήμονες εξετάζουν και το φαινόμενο της σμηνοσειράς, των αλλεπάλληλων δονήσεων που διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να εξασθενήσουν. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί αποφεύγεται μεγάλος σεισμός και τσουνάμι.
«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κατά ανάγκη περιμένουμε κάποιος μεγάλο σεισμό[…] υπάρχει το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» επεσήμανε ο κ. Καραστάθης. Στενά παρακολουθείται και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, με ειδικούς αισθητήρες που τοποθετήθηκαν.
- Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Πριν από λίγο έγινε νέος σεισμός της Αμοργού . Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ και εστιακό βάθος στα 9,9 χιλιόμετρα.
- Λέκκας: Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού – Τα 2 σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου
«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόνο 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγμα. Ενεργοποιούνται άλλα παράλληλα ρήγματα και προσπαθούμε να δούμε ποιο επίκεντρο ενεργοποιείται από ποιο ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής στην ΕΡΤ.
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Το βουητό που ακούγεται είναι σαν καζάνι που βράζει» – Μαρτυρίες κατοίκων που έφυγαν από το νησί στο enikos.gr, καταγγελίες για πλιάτσικο
Έντονη ανησυχία επικρατεί στις Κυκλάδες και ειδικά στη Σαντορίνη, μετά τους αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, και έχουν οδηγήσει πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ, άλλοι, που αποφάσισαν να παραμείνουν στο νησί, επιλέγουν να κοιμούνται, λόγω του φόβου, σε ανοιχτούς χώρους ή στα αυτοκίνητά τους.
«Το πιο δύσκολο είναι ότι φεύγεις από τον τόπο σου και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο enikos.gr, η Σίλια, μόνιμη κάτοικος της Σαντορίνης, που εγκατέλειψε το νησί το βράδυ της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βίκυ, η οποία αποφάσισε να φύγει την Τρίτη, δηλώνοντας ότι «ευελπιστεί να επιστρέψει σύντομα».
- Συνεχίζεται η φυγή κατοίκων και επισκεπτών
Συνεχίζεται η φυγή κατοίκων και επισκεπτών από την Σαντορίνη υπό τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Τα πλοία και τα αεροπλάνα αναχωρούν γεμάτα, ενώ ουρές σχηματίζονται από χθες στο λιμάνι.
- Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας σήμερα
Σήμερα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη της Πολιτική Προστασίας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αναμένεται σε αυτή να παρευρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Δύο νέοι σεισμοί 4 και 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού σε διάστημα πέντε λεπτών
- Δύο νέοι σεισμοί της τάξεως των 4 και 4.3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σε διάστημα 5 λεπτών σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
- Περισσότερες από 2.500 σεισμικές δονήσεις από τον Ιούνιο στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».