Ρευστότητα για Ελλάδα με… ολίγην λιτότητα

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ρευστότητα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις ή συνέχιση του μαρτυρίου της σταγόνας με την ρευστότητα θα είναι το δίλημμα που θα θέσουν οι ομόλογοι του κ. Βαρουφάκη κατά την σημερινή άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας στην Ρίγα της Λετονίας.

Μετά την χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ στις Βρυξέλλες και την συζήτηση που έγινε για την τεράστια έλλειψη ρευστότητας επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο της «μερικής συμφωνίας».

Με στόχο να εξασφαλιστεί η ροή κάποιας ρευστότητας προς την Ελλάδα αναμένεται κατά τo σημερινό Eurorgroup οι υπουργοί Οικονομικών να ζητήσουν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να δεσμευτεί σε μια ελάχιστη λίστα (βασικών μεταρρυθμίσεων) προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι δανεισμού από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Αν η Ελλάδα δεχθεί και προχωρήσει στην απαρίθμηση 2-3 μεταρρυθμίσεων που θα θεωρηθούν πρόοδος τότε θεωρείται πιθανή ακόμη και η σύγκληση ενός ακόμη έκτακτου Eurogroup στις 29 ή τις 30 του μήνα ειδικά για το θέμα της Ελλάδας.

Στόχος είναι να πειστούν όλοι ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ (μάλλον τα 1,9 δις ευρώ της ΕΚΤ) με παράλληλη χαλάρωση του περιορισμού για τα έντοκα από την ΕΚΤ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά την χθεσινή σύνοδο κορυφής σ τις Βρυξέλλες δεσμεύτηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα να κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να μην οξυνθεί το πρόβλημα της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Τι είδους μεταρρυθμίσεις όμως θα θεωρηθούν επαρκείς για το ξεπάγωμα της ρευστότητας;

Διπλωματικοί κύκλοι τον ανέφεραν χθες ότι το μίνι ελληνικό πρόγραμμα θα είναι αποτέλεσμα της συζήτησης που θα γίνει κατά την διάρκεια της Συνόδου.

Προσέθεταν όμως ότι από ένα τέτοιο πακέτο δεν μπορούν να μείνουν έξω όλες οι βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος όπως είναι το ασφαλιστικό τα εργασιακά οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην φορολογία και ειδικά σ το καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και την συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλες μαζί. Ένα μικρό πακέτο όμως (με κάποια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις) είναι απαραίτητο για υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη και ο ποιο αυστηρός κριτής της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αφήσει ανοιχτό αυτό ενδεχόμενο μιλώντας μια εβδομάδα πριν στην Ουάσιγκτον σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings «Θέλουμε να δούμε πρόοδο στο Ελληνικό πρόγραμμα. ‘Οχι πρόοδο 100% αλλά κάποια αξιόλογη πρόοδο πριν εγκρίνουμε την συνέχιση της χρηματοδότησης» είχε πει.

Φαίνεται ότι και η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο αυτό αν και ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να πάρει νέα υφεσιακά μέτρα.

Άλλωστε πολλές επιμέρους συμφωνίες μπορούν να οδηγήσουν σε μι α τελική συμφωνία τον Ιούνιο που θα αποτελέσει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

Σε κάθε περίπτωση στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας που ακολούθησαν τον κ. Βαρουφάκη στην Λετονία δήλωναν έτοιμα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς από το Σαββατοκύριακο.

 

Exit mobile version