Reuters: Συμβιβαστική λύση ψάχνει ο Ντράγκι για να συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δεκέμβρη και την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για επέκταση του QE, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις, όπως αποκαλύπτουν αξιωματούχοι στο Reuters. 

Στις εναλλακτικές για την ποσοτική χαλάρωση (QE) συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με το δημοσίευμα είτε να επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες που κερδοσκοπούν κρατώντας τα μετρητά αντί να τα διοχετευόσουν στην αγορά είτε είναι να αγοράσει περισσότερο χρέος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, στο τραπέζι των προπαρασκευαστικών συναντήσεων είχε πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο να αγοραστούν ομόλογα τα οποία ήταν στο όριο να μην πληρωθούν, αν και μια τέτοια ριζοσπαστική ενέργεια είναι απίθανη να συμβεί τώρα. Ωστόσο, η ΕΚΤ από την πλευρά της αρνήθηκε να το σχολιάσει.

«Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι θα περιλαμβάνεται στο πακέτο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», επισήμανε ένας από τους αξιωματούχους. «Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι θα πρέπει να εκπλήξει τις αγορές. Αλλά δεν μπορεί να τις εκπλήξει επ ‘αόριστον. Αργά ή γρήγορα, αναγκασμένος να τις απογοητεύσει» πρόσθεσε. «Έχουμε αποπληθωρισμό, πρέπει να κάνουμε κάτι» ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος. «Το πώς θα φαίνονται όλα αυτά σε λίγα χρόνια, κανείς δεν ξέρει» υπογράμμισε ένας ακόμα αξιωματούχος

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι θα ήταν πρόθυμος να επεκτείνει το QE, όπως και να αυξήσει τις κυρώσεις σε τράπεζες που κερδοσκοπούν, ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως δεν είναι γνωστό ακόμα ποια θα είναι η τελική απόφαση.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που εμφανίζονται αρνητικές με την επέκταση του QE και κυρίως έρχονται από την πλευρά των Γερμανών. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Sabine Lautenschlaeger, έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα αυτή. Αυτό που μένει τώρα είναι ο Μάριο Ντράγκι να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία.

Exit mobile version