Reuters: Στους ελληνικούς S-300 εκπαιδεύτηκαν οι Ισραηλινοί πιλότοι

Το Ισραήλ έχει αθόρυβα δοκιμάσει τρόπους για να νικήσει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή, και που θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα του Τελ Αβίβ να πλήξει τη Συρία ή το Ιράν, δήλωσαν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Οι πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι το σύστημα των S-300, που πουλήθηκε στην Κύπρο πριν από 18 χρόνια αλλά τώρα βρίσκεται στην Κρήτη, είχε ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων μεταξύ των ελληνικών και των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων τον Απρίλιο-Μάιο φέτος.

Η ενεργοποίηση, επέτρεψε τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πως λειτουργεί το σύστημα “lock-on”, συλλέγοντας στοιχεία για το ισχυρό ραντάρ εντοπισμού του και για το πώς θα μπορούσε να τυφλωθεί.

Μια αμυντική πηγή στην περιοχή, αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι η Ελλάδα το έκανε αυτό κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συμμάχου του Ισραήλ, μία φορά τουλάχιστον το περασμένο έτος. Δεν ήταν σαφές εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τα ευρήματα με τους συμμάχους του.

Εκπρόσωποι του ελληνικού και ισραηλινού στρατού αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οποιαδήποτε χρήση των S-300 στη διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο ή στη διάρκεια παρόμοιων ασκήσεων το 2012 και το 2010.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, ερωτηθείς από το Reuters για το εάν το σύστημα λειτούργησε κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων κοινών ασκήσεων, απάντησε: “αυτή τη στιγμή, οι S-300 δεν είναι σε λειτουργία”. Δήλωσε πως η γενική πολιτική της Αθήνας είναι να μην επιτρέπει καμία άλλη χώρα να “δοκιμάζει” τις ικανότητες του συστήματος.

Οι S-300, που πρώτα αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1979, μπορούν να εκτοξεύσουν πολλαπλούς πυραύλους με εμβέλεια μέχρι και 300 χιλιόμετρα. Το Ισραήλ ανησυχεί για τα σχέδια της Ρωσίας να προμηθεύσει το Ιράν με τους S-300.

 

Exit mobile version