Quantcast
Reuters: Οδυνηρό το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Reuters: Οδυνηρό το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Ένα οδυνηρό προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για το 2016, αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και την επόμενη χρονιά πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των δανειστών.

Όπως σημειώνει το Reuters, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η φετινή ύφεση θα είναι μικρότερη από αυτό που έχει προβλέψει το πρόγραμμα διάσωσης, κυρίως χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό και τα ισχυρότερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου, η όποια αλλαγή στις οικονομικές προβλέψεις δεν θα λάβει σάρκα και οστά παρά μόνον αργότερα.

Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% φέτος και κατά 0,5% το 2016. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 196% του ΑΕΠ το 2015 και να «χτυπήσει» ταβάνι στο 201% το 2016, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων.

«Οι βασικοί στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν θα διαφέρουν από τις εκτιμήσεις του προγράμματος διάσωσης», δήλωσε στο πρακτορείο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ .

«Η εκτίμησή μας κάνει λόγο για χαμηλότερη ύφεση φέτος κάτι που μπορεί να φανεί και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος», είπε.

Το πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει 0,25% πρωτογενές έλλειμμα και πλεόνασμα 0,5% του χρόνου. Η Ελλάδα, υπενθυμίζει το διεθνές πρακτορείο, θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, σύμφωνα με το deal του Αυγούστου.

Μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους, οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στις συντάξεις, στο εργατικό δίκαιο, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αλλά και την αμφιλεγόμενη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα του χρέους, κυβερνητικός αξιωματούχος, είπε στο Reuters: «Θέλουμε να βουτήξουμε στα βαθιά, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά να κάνουμε κίνηση για συνομιλίες επί τους χρέους»…

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.