Συμπλοκές ξέσπασαν και η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης διαδήλωσης στην Αθήνα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου,καθώς οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο απέναντι στους πιστωτές της χώρας.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, περίπου 50.000 έλληνες βγήκαν διαδήλωσαν μπροστά στη Βουλή, ζητώντας να τερματιστεί η λιτότητα.
Ξεφεύγοντας από το κύριο μπλοκ των διαδηλωτών, μία ομάδα κουκουλοφόρων νεαρών πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς την πλευρά της αστυνομίας, η οποία απάντησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, σύμφωνα με μαρτυρίες προς το Reuters.
Η άγρια αντίδραση του κόσμου εντείνει την πίεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν.
Με μία οριακή πλειοψηφία μόλις 3 εδρών στη Βουλή, ο Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στο να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καθησυχάσει τους δανειστές και να δεχθεί την οργή χιλιάδων Ελλήνων.
«Πρέπει να τους κρεμάσουν στο Σύνταγμα», λέει στο Reuters ο συνταξιούχος Νίκος Γκίνης. «Παίρνω σύνταξη 740 ευρώ το μήνα έπειτα από 40 χρόνια δουλειάς…
«Διαδηλώνω εδώ για τα παιδιά και τα εγγόνια μου», δήλωσε στο Reuters.
Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, τα πλοία έμειναν στα λιμάνια και τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέλυσαν στο πλαίσιο της απεργίας που διοργανώθηκε από τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Ήταν η δεύτερη μεγάλη διαδήλωση από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 2015, υποσχόμενος να τερματίσει την πολυετή λιτότητα, για να υποχωρήσει τελικά υπό την απειλή της αποβολής της χώρας από την ευρωζώνη και να υπογράψει ένα νέο πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να λάβει η χώρα ένα νέο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Η 24ωρη απεργία συμπίπτει με μία σημαντική αξιολόγηση των επιδόσεων της Ελλάδας σχετικά με τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Οι επικεφαλής των αποστολών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που αξιολογούν την πρόοδο της Ελλάδας έφτασαν στην Αθήνα νωρίτερα εντός της εβδομάδας για να συζητήσουν το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στο φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια που βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες.
Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση ταχύτατα, προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις για ελάφρυνση τους χρέους της χώρας και να πείσει τους Έλληνες ότι οι θυσίες τους έχουν αποτέλεσμα, παρότι το ποσοστό ανεργίας κινείται στο 25%.
Η Ελλάδα πρέπει να περικόψει τις δαπάνες για τις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, ή περίπου κατά 1,8 δισ. ευρώ, μέσα στο 2016.
Προκειμένου να προστατεύσει τους συνταξιούχους, που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται 11 φορές από το 2010, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.
Αλλά τα συνδικάτα λένε ότι το νέο σχέδιο θα αυξήσει την ανεργία, καθώς τα κόστη για τις ήδη υπερβολικά πιεσμένες επιχειρήσεις θα αυξηθούν και θα αναγκάσουν τους εργαζόμενους, κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους, να προχωρήσουν σε φοροαποφυγή, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το δηλωθέν εισόδημα.
«Θα φτάσουμε σε ένα στάδιο που δεν θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, εκτός εάν κλέβουμε από το κράτος, εάν κρύβουμε εισόδημα», λέει ο 70χρονος διαδηλωτής, Γιώργος Σταθόπουλος.
Σύμφωνα με το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται έως και να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.
Αν και τα μέτρα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση μίας διαφοράς από το 2019 και μετά, είναι κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης, πηγές κοντά στους δανειστές σημειώνουν ότι μπορεί να μην είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.