Την ανεπάρκεια της προστασίας των προσφύγων που ζουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αναδεικνύει η νέα καμπάνια του εγχώριου Φόρουμ Προσφύγων «Refugee’s voice».
Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αναρτήθηκαν οι άθλιες συνθήκες επιβίωσης ενός πρόσφυγα στη Ελλάδα.
Ειδικότερα, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων αναφέρει ότι «ο Ναντίρ από το Αφγανιστάν που ζει τα τελευταία δώδεκα χρόνια στην Ελλάδα, του έχει χορηγηθεί επικουρική προστασία ως άτομο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη στη χώρα του. Σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι λαμβάνουν άδεια παραμονής, που πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος τους επιτρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όντας αρκετά δύσκολο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με έγγραφα που αναφέρουν ότι το άτομο είναι σε αναμονή της ανανέωσης της άδειάς τους, πολλοί δικαιούχοι χάνουν τελικά τη δουλειά τους. Μεταξύ άλλων ο Ναντίρ εργαζόταν ως πολιτισμικός διαμεσολαβητής, όμως επειδή η κάρτα του καθυστέρησε να ανανεωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε. Επίσης, συχνά οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία ή δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι».
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνθρωποι που περιμένουν ακόμα και 13 χρόνια να εγκριθούν ή να ξανασυζητηθούν οι αιτήσεις τους για παροχή ασύλου, που δεν μπορούν να εργαστούν ή βιώνουν εκμετάλλευση στην εργασία τους αποκτούν «φωνή» μέσα από την καμπάνια «Refugee’s voice» και περιγράφουν τα δικά τους προβλήματα.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί ανέφερε: «Δυστυχώς εδώ και χρόνια οι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι ξεχασμένοι. Μέσα από την καμπάνια θέλουμε να ανιχνεύσουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο άσυλο, την ένταξη και τα δικαιώματά τους».
Την άποψή του επί του θέματος εξέφρασε και μέλος του Φόρουμ και υπεύθυνη της καμπάνιας Αλίς Φεβρέ λέγοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί θέλουν μια φυσιολογική ζωή και ενσωμάτωση στην κοινωνία, ωστόσο αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, όπως όλοι μας, και μέλη της κοινωνίας μας».