Quantcast
RBS: Tι δίνει και τι παίρνει η Ελλάδα στην διαπραγμάτευση - enikonomia.gr
share

RBS: Tι δίνει και τι παίρνει η Ελλάδα στην διαπραγμάτευση

δημοσιεύτηκε:

Ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-δανειστών συνεχίζονται, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία και ακόμα και αν συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα διάσωσης, το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο αναφέρει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland.

«Πιστεύουμε, σε μία ορθή αναδιάρθρωση που θα εξισορροπεί τα συμφέροντα των πιστωτών με ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία και θα βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει το ευρώ», τονίζεται.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Η έλλειψη μετρητών αυξάνεται όλο και περισσότερο, ενώ αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει τις πληρωμές του Ιούνιου προς το ΔΝΤ, ύψους 1,55 δισ. ευρώ, εκτός αν γίνει εκταμίευση επιπλέον κεφαλαίων διάσωσης», υπογραμμίζεται από την τράπεζα.

Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος Μαίου.

Η Κομισίον επιδιώκει με φόντο την συμφωνία να απελευθερώσει 5 δισ. προς την Ελλάδα (περιλαμβανομένων των 1,8 δισ. του προγράμματος διάσωσης και των 1,9 δισ. που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, για το 2014 και 1,3 δισ. που είναι τα κέρδη για το 2015).

Οι δανειστές σε αντάλλαγμα θα δεχτούν χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,75% για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017 και 2018, έναντι του 3% για το 2015 και 4,5% για κάθε έτος μετά.

Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ύψους 5 δισ. για το 2015-16 και να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να γίνει εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ, πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Όπως αναφέρει η RBS είναι πιθανό να μην γίνει κάποια πληρωμή (προς το ΔΝΤ) από μέρους της Ελλάδας, ενώ πιθανός είναι και ο έλεγχος κεφαλαίων (capital controls), αλλά απίθανο το Grexit.

«Σε περίπτωση που δεν γίνει η πληρωμή προς το ΔΝΤ θα ήταν πιθανό η Ελλάδα να περάσει σε μία περίοδο χάριτος για δύο μήνες, όπου οι έλεγχοι κεφαλαίων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.