Quantcast
"Πυρετός" συσκέψεων στο Μαξίμου ενόψει ανασχηματισμού - Τέλος στα σενάρια για δεξιά στροφή από τον Μητσοτάκη - enikonomia.gr
share

“Πυρετός” συσκέψεων στο Μαξίμου ενόψει ανασχηματισμού – Τέλος στα σενάρια για δεξιά στροφή από τον Μητσοτάκη

δημοσιεύτηκε:

Σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής θα πατήσει γκάζι και όχι φρένο στις μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA, αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τις Ευρωκάλπες για το εάν η ΝΔ πρέπει να στραφεί πιο Δεξιά.

«Το ζήτημα δεν είναι εάν θα πάμε προς το Κέντρο ή προς τα Δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και πολιτική κατεύθυνση. Επί της ουσίας έτσι έβαλε «φρένο» στα σενάρια για δεξιά στροφή της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, έστειλε αυστηρό μήνυμα και στους υπουργούς του ενόψει του διαφαινόμενου ανασχηματισμού, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές της εβδομάδας. «Να σας πω και κάτι ακόμη: το 41% ήταν ένα ποσοστό το οποίο μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή. Το 41% είναι 158 έδρες, είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Αυτό, το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό», είπε, συμπληρώνοντας πως η όποια αλαζονεία χρεωνόταν η κυβέρνηση λόγω του ποσοστού αυτού «έχει τελειώσει» και στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τόνισε ότι «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά –το 41% είναι πολύ ψηλά–, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό».

Επίσης, δεν διέψευσε, όπως έκανε παλαιότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα σενάρια του ανασχηματισμού λέγοντας πάντως ότι το υπουργικό της Παρασκευής θα γίνει με την παρούσα σύνθεση. Όσον αφορά στα κριτήρια των αλλαγών, επισήμανε πως υπολογίζει εάν «μία αλλαγή προσώπου έχει μεγαλύτερο όφελος ή κόστος. Για μένα το ζύγι είναι επιχειρησιακό. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι», προεξοφλώντας πως το καλοκαίρι έχει πολλή δουλειά όλη η κυβέρνηση. «Οι όποιες φιλοδοξίες για ένα πιο ξεκούραστο καλοκαίρι εκ των πραγμάτων θα διαψευσθούν», υπογράμμισε, καθώς «όταν λες στους πολίτες μας στείλατε ένα μήνυμα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πρέπει να το αποδείξεις και στην πράξη. Αυτοί είναι οι ρυθμοί και αυτοί θα συνεχιστούν».

Μαραθώνιος συσκέψεων

Υπουργικά ραντεβού εξελίσσονται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού είχαν συσκέψεις εκεί μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε κομβικό ρόλο στα «κεντρικά» το 2023, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης που είναι αντιπρόεδροι της ΝΔ και βεβαίως ο Μάκης Βορίδης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης, ο Θοδωρής Λιβάνιος που «τρέχει» τις εκλογικές αναλύσεις, ενώ οι πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρουν ότι έρχεται και η ώρα των βουλευτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προς αποσυμπίεση. Και αυτό δεδομένων των εντατικών εσωτερικών ζυμώσεων, με διαφορετικές «αναγνώσεις» για τα αίτια του 28,31% από το πιο κεντρώο και το δεξιότερο κομμάτι της ΝΔ. Έτσι ο πρωθυπουργός κόβει προσωρινά την αντίστροφη μέτρηση του ανασχηματισμού κρατώντας κλειστά χαρτιά για πρόσωπα και δομές.

Ανασχηματισμός: Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον Realfm 97,8, στο ερώτημα που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή αν θα πρόκειται για διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα ή για δομικό ανασχηματισμό, φαίνεται ότι το πράγμα πάει σε κάτι ενδιάμεσο. «Δηλαδή θα υπάρξουν αλλαγές – δεν θα είναι 2-3, δεν θα μιλάμε για διορθωτικές κινήσεις. Θα είναι περισσότερες οι αλλαγές, αλλά δεν θα είναι δομικός ανασχηματισμός. Δεν θα είναι όλα τα πρόσωπα καινούρια και όλα τα πρόσωπα υπό αμφισβήτηση. Κάποιοι θα παραμείνουν στα πόστα τους σε ορισμένα βασικά υπουργεία. Δύο-τρεις κεντρικοί υπουργοί δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Επιστρέφουν πρώην υπουργοί στην κυβέρνηση

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε, υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο συζητείται έντονα αυτές τις ημέρες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και έχει να κάνει με τον “πάγκο” που έχει η “ομάδα”, ο οποίος δεν είναι και τόσο μεγάλος.

«Αν ανοίξετε τη λίστα με τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ, θα δείτε ότι ουσιαστικά στον πάγκο, προς αξιοποίηση, κάθονται ορισμένοι πρώην υπουργοί, δηλαδή υπουργοί που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποια στιγμή, για κάποιους λόγους, έβγαλε εκτός κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι από αυτούς θα επανέλθουν. 1-2 είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν καθώς έδειξαν καλή “πολιτική διαγωγή” στο διάστημα που ήταν εκτός κυβέρνησης. Συνέχισαν να εργάζονται στα νέα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν είτε στη βουλή είτε στο κόμμα».

Αλλαγές και προαγωγές στους υφυπουργούς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χατζηνικολάου, αρκετές αλλαγές θα υπάρξουν στους υφυπουργούς και φαίνεται πως θα δοκιμαστούν και κάποια νέα πρόσωπα. «Θα υπάρξουν ευκαιρίες για βουλευτές που είναι νεότεροι ώστε να αποδείξουν τις ικανότητές τους, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν και 2-3 προαγωγές. Υφυπουργοί που απέδειξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι ήταν καλύτεροι από τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Πιο ενεργοί, πιο δυναμικοί».

Οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λέγεται πως οι μεταγραφές που έγιναν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στο ευρωψηφοδέλτιο δεν περπάτησαν και τόσο πολύ στις ευρωεκλογές στην σταυροδοσία. «Τρεις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ δεν περπάτησαν στην ψήφο των νεοδημοκρατών και αυτό λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς που γίνονται ενόψει του ανασχηματισμού, πέραν του ότι υπάρχει μια σχετική γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ για τα πόστα που έχουν αναλάβει αρκετοί προερχόμενοι από το παλιό ΠΑΣΟΚ.  Σε μία στιγμή που οι απώλειες προς τα δεξιά είναι σημαντικές, αυτό νομίζω θα συνυπολογιστεί», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή στον Realfm.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο MEGA το απόγευμα της Τρίτης σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό:

  • Αμετακίνητοι θεωρούνται οι: Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης.
  • Παραμένουν στην κυβέρνηση οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
  • Νέα πρόσωπα: Τάκης Θεοδωρικάκος, Σταύρος Παπασταύρου και Θωμάς Βαρβιτσιώτης.
  • Πιθανή έξοδο: Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Φλωρίδης και Χρήστος Στυλιανίδης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.