Πυκνώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενο ελληνικό ατύχημα

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Το ποσοστό ενός ατυχήματος (όποια μορφή και αν πάρει αυτό) έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς η συμφωνία με την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ φαίνεται δύσκολη και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας παραμένουν μεγάλες.

Μαζί, έχουν αυξηθεί και οι πληροφορίες για εναλλακτικά σενάρια που ετοιμάζουν οι θεσμοί για το ενδεχόμενο μιας κακής κατάληξης στην ελληνική διαπραγμάτευση.

Χθες ήταν σειρά του ΔΝΤ να διαψεύσει την πληροφορία ότι επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρυ Ραϊς επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο εξετάζει τρόπους ώστε τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη να μην ξεμείνουν από ρευστότητα.

Σε ερώτηση σχετικά με την ρευστότητα στην Ελλάδα απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν έχει πληροφόρηση.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η βιωσιμότητα του χρεόυς είναι βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος του ταμείου προς την Ελλάδα.

Στην χθεσινή συνάντηση που είχαν η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λακγάρντ και του προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ταμείου στην Ουάσιγκτον κανείς από τους δύο δεν έθιξε επισήμως το θέμα της Ελλάδας Στο πλάισιο της ίδια εκδήλωσης υπήρχε και άτυπη συνάντηση από την οποία δεν διέρρευσε τίποτα μέχρι στιγμής.

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ κ Πώλ Τόμσεν έκανε μια «τυπική» όπως χαρακτηρίστηκε ενημέρωση στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου για το θέμα της Ελλάδας.

Ένα μήνα πριν , στο επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας είχε ενημερώσει του υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης ότι πλέον το ελληνικό χρέος έχει καταστεί μη βιώσιμο και κατά συνέπεια το Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση του προς την Ελλάδα.

Θεωρείται απίθανο από τις ενδιάμεσες εξελίξεις να είπε κάτι πολύ διαφορετικό και στα μέλη του συμβουλίου χθες το βράδυ.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν μιλώντας χθες στο CNN παραδέχθηκε πως η χώρα του, όπως και το σύνολο της Ευρώπης δεν έχει να φοβάται από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη – κι ας μην το θέλει να συμβεί.

Ένα μήνα πριν ο Αυστριακός υπουργός οικονομικών Χανς Γκέρκ Σέλλινγκ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.

Επίσης δεν διαψεύστηκε ποτέ η είδηση που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Αγορά» ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είχε πεί από το τέλος Μαρτίου στο έλληνα υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη περί της πρόθεσης της Γερμανίας να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα να αποχωρήσει συντεταγμένα από το Ευρώ αν το επιθυμεί.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δεν διέψευσαν την είδηση . Αντιθέτως ,την επιβεβαίωναν τονίζοντας μάλιστα ότι η γερμανική πλευρά έσπασε το απόρρητο μιας κατ ιδίαν συνομιλίας.

Είχαν προηγηθεί πολλές φήμες από την ΕΕ περί ενός σχεδίου Β για την Ελλάδα.

Μάλιστα πριν από 15 ημέρες υπήρχε φήμη ότι εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών που θα έβγαινε για το Εurοgroup της Δευτέρας θα υπήρχαν στο κείμενο και εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα . Ούτε και αυτό σενάριο επιβεβαιώθηκε αφού η έκθεση προόδου δεν γράφτηκε ποτέ.

Το 2010 και το 2012 οι φήμες περί χρεοκοπίας ή εξόδου από της Ελλάδας από το ευρώ εκπορεύονταν συνήθως από το ξένο τύπου, παράγοντες της αγοράς και αναλυτές ή ανεξάρτητους οικονομολόγους.

Τώρα τίθενται ακόμη και από εκπροσώπους των θεσμών και των εταίρων και δανειστών μας.

 

Exit mobile version