Πτωτικά κινούνταν σήμερα τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού, με το αμερικανικό πετρέλαιο να υποχωρεί πάνω από 3% λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου και των αυξανόμενων ανησυχιών για την υπερβάλλουσα προσφορά στις διεθνείς αγορές.
Η υποχώρηση εντάσσεται στην ευρύτερη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων που επίσης τροφοδοτείται από την μείωση της ζήτησης στην Κίνα, με τις τιμές για τα βασικά μέταλλα όπως ο χαλκός και το νικέλιο να καταγράφουν απώλειες.
Στις 09:40 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου κατέγραψε απώλειες 2,77% στα 40,74 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως τα 40,59 δολάρια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ υποχωρούσαν κατά 1,79% στα 43,86 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από το χαμηλό συνεδρίασης των 43,69 δολαρίων το βαρέλι.
«Με το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο, ο χαλκός, ο χρυσός και το πετρέλαιο υποχώρησαν μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης στην Ασία…υπήρχαν επίσης κάποιες ρευστοποιήσεις που δεν έγιναν την περασμένη Παρασκευή», σχολίασε ο Κανγκ Γιου-τζιν, αναλυτής στην NH Investment and Securities στη Σεούλ.
Ο Κανγκ ανέφερε σε έκθεσή του ότι οι αγορές πετρελαίου θα ανακάμψουν μόνο εάν μειωθούν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αν και η μείωση της αμερικανικής παραγωγής και της εποχικής ζήτησης θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια στήριξη στις χαμηλές τιμές.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας δήλωσε την Κυριακή ότι ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) δεν θα επιτρέψει ένα πόλεμο τιμών στο πετρελαίο και ότι πρέπει να αναλάβει δράση για να σταθεροποιήσει σύντομα την αγορά αργού.
Ερωτηθείς για το πόσο χαμηλά μπορεί να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου το 2016, εάν ο ΟΠΕΚ δεν αλλάξει την πολιτική, απάντησε «γύρω στα 25 δολάρια».