Ψηφιακό σχολείο: Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή του-Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

σχολείο

To Ψηφιακό Σχολείο παρουσίασε ο υπουργός  Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης  σε εκδήλωση έγινε στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας. Αυτό έγινε με την  παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Ψηφιακό Σχολείο – digitalschool.gov.gr αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη της σχολικής εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).  Προοδευτικά θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία όπως την επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποίηση προσόντων κ.λπ. αλλά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή, ψηφιακά αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού κ.ά.

Στόχος είναι το Ψηφιακό Σχολείο να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και να συμβάλει στην μεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους μαθητές μας, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Πώς θα λειτουργεί το Ψηφιακό Σχολείο

Η πιλοτική εφαρμογή του Ψηφιακού Σχολείου ξεκινά από τη φετινή χρονιά. Οι πρώτες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

1) Ψηφιακό Φροντιστήριο για τάξεις από Α’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου – streaming.digitalschool.gov.gr

2) Ψηφιακό Φροντιστήριο για Γ’ Λυκείου – Ζωντανά μαθήματα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (από Σεπτέμβριο 2024) – streaming.digitalschool.gov.gr

3) Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές (από Σεπτέμβριο 2024)

Για πρώτη φορά καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης σχολείου (π.χ. Γαύδος). Η δημιουργία τάξεων για απομακρυσμένες περιοχές περιλαμβάνει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί) και παράλληλα ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες στην περιοχή ειδικότητες. Η εποπτεία και καθοδήγηση θα ασκείται από σχολείο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.

4) Ψηφιακή εφαρμογή για γονείς – eparents – app.digitalschool.gov.gr

Μία εφαρμογή – app που προσφέρει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ γονέων – κηδεμόνων και του σχολείου σε πραγματικό χρόνο.
Μέσα από την εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα για:

5) Διαδραστικά Συστήματα Μάθησης

6) Υλικό διαδραστικών πινάκων για εμπλουτισμό του μαθήματος (από Σεπτέμβριο 2024)

Προβλέπεται η δημιουργία 15.000 ψηφιακών μαθησιακών αντικειμένων, 4.000 ψηφιακών εκπαιδευτικών σεναρίων και 4.000 ψηφιακών μαθημάτων, ενώ διαμορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο με ανοιχτούς επεκτάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό εδώ

Exit mobile version