Διευκρινίσεις για το εάν αναγνωρίζεται η ψηφιακή ταυτότητα του πολίτη χωρίς να συνοδεύεται από την έγγραφη, την πλαστικοποιημένη μορφή έδωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο ΣΚΑΙ.
«Αναγνωρίζεται η ψηφιακή ταυτότητα του πολίτη. Απλώς συμβαίνει ό,τι είχε συμβεί και στην αρχή με την ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης», είπε. «Είναι αυτό που λέγαμε χρόνια… ψηφίζουμε τον νόμο, έχουμε την υπουργική απόφαση, έχουμε την εγκύκλιο, αλλά μέχρι να γίνει κτήμα όλων ότι αυτό το πράγμα είναι νόμος του κράτους και ότι δουλεύει, παίρνει κάποιο χρονικό διάστημα, για να γίνει μέρος της καθημερινότητάς», συμπλήρωσε.
Ψηφιακή ταυτότητα: Μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο πολίτης στις τράπεζες
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν την ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να την χρησιμοποιήσει κανείς και σε τραπεζικά καταστήματα. «Δουλεύει κανονικά, είναι νόμιμα. Ξέρετε τι είχαμε κάνει την προηγούμενη φορά όταν είχαμε κάνει την ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνής δήλωσης για εκείνους που δεν το δεχόντουσαν; Παίρναμε τηλέφωνο από το υπουργείο και στέλναμε τη εγκύκλιο. Οπότε το ίδιο πράγμα θα κάνουμε και εδώ. Στην Ελλάδα εάν δεν κάνω λάθος είναι φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος πρέπει να έλεγε: ό,τι δεν αρκεί να βάζεις μπαταρία στο ρολόι, αλλά θα πρέπει να κουνάς και τους δείκτες», σημείωσε.
«Η αρχική συζήτηση που υπήρχε με τις τράπεζες ήταν η δυσκολία που απαιτεί το αντίγραφο ταυτότητας», συμπλήρωσε. «Εκεί φτιάξαμε έναν ψηφιακό μηχανισμό και πλέον στις τράπεζες το δέχονται. Μπορείς να κρατάς ένα ψηφιακό στίγμα αντιγράφου, είναι και πολύ ασφαλέστερο για τους πολίτες. Εάν πάει κανείς στο αεροδρόμιο βλέπει ότι για να ταξιδέψει εντός Ελλάδας ισχύει απλώς δεν είναι ακόμα ταξιδιωτικό έγγραφο. Γιατί αυτό πρέπει να γίνει σε κομμάτι συνεννόησης με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επίσης είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Το έχουμε συζητήσει και με την αρμόδια επίτροπο», είπε.