Ψηφιακή πλατφόρμα για τα χειρουργεία – Πώς θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα

χειρουργεία

Καίρια παρέμβαση υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο προωθεί την κεντρική ηλεκτρονική παρακολούθηση των χειρουργείων, με στόχο να πατάξει δύο τεράστιες παθογένειες του συστήματος: το «φακελάκι» και τον τεράστιο χρόνο αναμονής για χειρουργεία.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία για τη Βουλή, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όσον αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ζήτημα το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να στηθεί με βάση το πρότυπο της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό, κάτι που σημαίνει ότι απόλυτος ελεγκτής των ραντεβού για χειρουργεία θα είναι το κράτος.

Σε πρώτο στάδιο, ο ρόλος του υπουργείου θα είναι εποπτικός. Το κράτος θα ελέγχει την πλατφόρμα και θα παρακολουθεί τα ραντεβού που κλείνονται σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαπιστώσει αρρυθμίες αλλά και να καταγράψει τα σημεία στα οποία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Με τον τρόπο αυτόν, το υπουργείο θα μπορεί να ελέγχει άμεσα καταγγελίες και παράπονα πολιτών για μεγάλες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό ραντεβού χειρουργικής επέμβασης, να ζητά εξηγήσεις από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και εντέλει να διαπιστώνει αν όντως υφίσταται αντικειμενικός λόγος για την καθυστέρηση.

Στο δεύτερο στάδιο λειτουργίας της πλατφόρμας, το κράτος στοχεύει στην απόκτηση του πλήρους ελέγχου της, ώστε τα ραντεβού για επείγουσες καταστάσεις να κλείνονται, στα πρότυπα του emvolio.gr, με όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένο τρόπο. Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στη Realnews, επισημαίνει ότι η αυτοματοποίηση του συστήματος θα λειτουργήσει υπέρ του πολίτη και θα ενισχύσει τη διαφάνεια σε ένα σύστημα το οποίο συχνά μαστίζεται από καταγγελίες.

Με απλά λόγια, η λειτουργία ενός συστήματος στο οποίο θα παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο ο ανθρώπινος παράγοντας θεωρείται ότι θα περιορίσει (ο στόχος είναι να εκμηδενίσει) τη δυνατότητα για αθέμιτες πρακτικές (πολλές είναι οι καταγγελίες των πολιτών για φακελάκι-γρηγορόσημο).

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και ριζικές αλλαγές στα θέματα κρίσεων γιατρών, εκπαίδευσης αλλά και παροχής κινήτρων για τη στελέχωση περιφερειακών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στα συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία χειρίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, λόγω και της εμπειρίας της ως γιατρού του ΕΣΥ, ιδιαίτερη σημασία έχει η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των γιατρών με τη λειτουργία του αποκαλούμενου «foundation».

Πρόκειται επί της ουσίας για την επιπλέον εκπαίδευση, πιθανότατα εξάμηνη, από την οποία θα περνούν οι γιατροί πριν από το «αγροτικό» τους. Η εκπαίδευση θα λαμβάνει χώρα στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και θα θεωρείται ο προθάλαμος της μετάβασης σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι γιατροί θα είναι σαφώς πιο προετοιμασμένοι για την εκπλήρωση του αγροτικού τους, ενώ και τα μεγάλα νοσοκομεία θα πάρουν ανάσα, τόσο οικονομικά όσο και με έμψυχο δυναμικό, καθώς η λειτουργία του foundation θα τους δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους πόρους.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Exit mobile version