Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η καθήλωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρέασαν αρνητικά τη συνολική αξία εισαγωγών και εξαγωγών, παρά τις αντοχές που επέδειξαν αρκετοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
Η επανεμφάνιση των αρνητικών προσήμων στοεξωτερικό εμπόριο ενισχύει την ένταση των υφεσιακών ρυθμών στην οικονομία, παρά τογεγονός ότι συνεχίζεται η βελτίωση των όρων τόσο του εμπορικού ισοζυγίου, όσο κυρίωςτου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στην περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015, προκύπτει μείωσης της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 4,6%(στα 19 δις ευρώ, από 19,92 δις του 9μηνου του 2014), ενώ στο 6μηνο του έτους ηυποχώρηση υπολογίζονταν στα επίπεδα του 2,2%.
Ωστόσο, εξαιρουμένων τωνπετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 10,6%, ήτοι αύξησηκατά 1,27 δις ευρώ (έναντι αύξησης 13,4% στο 6μηνο του έτους).
Η ενίσχυση των πτωτικών ρυθμών στη συνολική αξία, αλλά και ο περιορισμός τηςαύξησης στους υπόλοιπους κλάδους πλην πετρελαιοειδών, αποδίδεται στις χειρότερεςεπιδόσεις του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, κατά το οποίο επεβλήθησανκεφαλαιακοί έλεγχοι και περιορισμοί στα εμβάσματα προς το εξωτερικό.
Ειδικότερα, στο λόγω τρίμηνο η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8,55% (στα 6,21 δις ευρώέναντι 6,79 δις ευρώ του τρίτου τριμήνου του 2014).
Αντίστοιχα, η αύξηση τωνυπόλοιπων κλάδων (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) περιορίστηκε στο +6,20% (ή4,28 δις ευρώ έναντι 4,03 δις πέρυσι).Σε όρους εσόδων από εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οιπληρωμές από το εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα στο 9μηνο του έτους μειώθηκαν κατά6,9% (στα 18,55 δις ευρώ από 19,91 δις του 9μηνου του 2014). Εξαιρουμένων τωνπετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση της τάξης του 4,07% (στα 13,54 δις ευρώ έναντι 13,01δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Α
Στην 1η θέση των εξαγωγών περνάει η Ιταλία και ακολουθεί η Γερμανία και ακολουθούν κατάσειρά η Κύπρος, η Βουλγαρία ενώ στην 6η θέση (από τη 10η) ανήλθαν οι ΗΠΑ.
Στην 7ηθέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, στην ίδια με την αντίστοιχη περσινή, ομοίως και η Αίγυπτος στην 8η θέση και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν, ο Λίβανος, ο οποίος καταγράφει μεγάλη αύξηση εξαγωγών και από την 17η θέση ανεβαίνει 9ος και ηΣαουδική Αραβία από 12η.
Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28) εμφανίζουν σημαντική αύξηση(14,1%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν το 54% τωνσυνολικών εξαγωγών.
Ακόμα μεγαλύτερο (17,4%) είναι το ποσοστό αύξησης τωνεξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωζώνης.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β. μερική κατά 55,1%, τις ΛοιπέςΧώρες της Αμερικής κατά 145,4% και τις χώρες της Αφρικής κατά 21,7%.
Μικρότερεςποσοστιαίες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές προς τις Λοιπές Χώρες ΕΕ (εκτόςευρώ) κατά 6,9% και προς την Ωκεανία (8,8%)Αντίθετα, μεγάλη μείωση καταγράφεται στις εξαγωγές που αφορούν εφοδιασμούς πλοίωνείτε από την ΕΕ είτε από Τρίτες Χώρες (-89,3% και -85,2% αντίστοιχα αλλά και προς τιςχώρες της Ευρώπης εκτός Ε.Ε. κατά -35,5%, πτωτική είναι η τάση στις εξαγωγές(-8,8%)προς τις χώρες της Ασίας (πλην Μ.Ανατολής).
Τέλος, ουσιαστικά στάσιμες εμφανίζονταιοι εξαγωγές προς τις Χώρες της Μ.Ανατολής & Β.Αφρικής (-0,6%) .
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν τηςήδη αναφερθείσας σημαντικής αύξησης προς την Ε.Ε. και προς τις 18 χώρες τηςΕυρωζώνης, οι εξαγωγές προς τις χώρες του G7 κατά 21%.
Στην αντίθετη κατεύθυνση,σημαντικές μειώσεις των εξαγωγών παρατηρούνται προς τις BRICS (-24,4%), προς τιςχώρες του OPEC (-13%), προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας ΜαύρηςΘάλασσας(ΟΣΕΠ) (-28,5%) και προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (-39%).
Σε ότι αφορά τις νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 κορυφαίων αγορών για ταελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν οι: Λιβερία (52η θέση), Μπαχάμες (67η), Κένυα (69η),Λουξεμβούργο (79η), Αντίγκουα (84η), Βερμούδες (87η θέση) και Ακτή Ελεφαντοστού (99ηθέση),.
Αντίθετα, μεγάλη είναι η υποχώρηση στην κατάταξη αγορών όπως: Γιβραλτάρ,Εφοδιασμοί Πλοίων, Σινγκαπούρη, Λιβύη, Μαυροβούνιο, Ινδονησία, Νιγηρία, Ιορδανία,Κατάρ.