Πρώτα η θετική αξιολόγηση και έπειτα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση του ελληνικού προγράμματος αφού πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η εκταμίευση τη πρώτη δόσης του νέου δανείου προς την Ελλάδα άρχισε να εκδηλώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ πάνω στο θέμα το οποίο θα ανοίξει επισήμως τον Οκτώβριο.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσε χθες στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο υπουργός οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup κ Γερούντ Ντάισελμπλουμ για να αποσπάσει την έγκριση των συναδέλφων του για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι θα αρχίσει να συζητείται τον Οκτώβριο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει πάρει μια πρώτη θετική αξιολόγηση για το πρόγραμμά της από τους θεσμούς.

Είπε επίσης, – επικαλούμενος στοιχεία που έχει συλλέξει η Κομισιόν ότι μετά το τρίτο πακέτο διάσωσης η μέση ετήσια χρηματοδοτική ανάγκη της Ελλάδας δεν ξεπερνά το 12% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030 «Συνεπώς το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μέχρι και τα 2030» είπε.

Πάντως όταν ρωτήθηκε ο κ. Νταισελμπούμ τόνισε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί σε αυτό το χρονικό σημείο να εγγυηθεί για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό. πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αναφερόμενος χθες στο θέμα στην Βουλή μιλούσε για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και ενδεχομένως μια περίοδο χάριτος ενώ σε ότι αφορά το επιτόκιο του νέου δανεισμού είναι ήδη πολύ χαμηλό.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ελπίζει στην ελάφρυνση του χρέους όχι μόνο ως πολιτικό επιχείρημα για τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν πριν από το τέλος του χρόνου αλλά και ως άλλοθι για την λήψη νέων μέτρων μέχρι και τον Οκτώβριο.

Πάντως στην πρόσφατη έκθεση που έκανε η ευρωπαϊκή επιτροπή τόνιζε ότι η λύση η επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και μικρότερα επιτόκια θα λύσει μεν το πρόβλημα τω υψηλών ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών αλλά θα αφήσει την Ελλάδα για πολύ μεγάλη περίοδο με ένα πολύ υψηλό λόγο χρέους προς το ΑΕΠ.

Με τον τρόπο αυτό επισήμαινε εμμέσως ότι η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη σε κίνδυνο επιτοκίων αλλά και οικονομικών κρίσεων έχοντας ένα χρέος που η περίοδος αποπληρωμής του θα ξεπερνά στο σύνολο τα 32 χρόνια που είναι σήμερα.

Η ίδια έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 15 ημέρες εκτιμούσε ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει φέτος στο 200% του ΑΕΠ λόγω του επιπλέον δανεισμού των 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ίδια ακριβώς πρόβλεψη έκανε και το ΔΝΤ στην αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου δηλαδή πριν από 20 ημέρες ενώ είχε γίνει γνωστό ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα ξεπερνούσε τα 80 δις ευρώ.

Έλεγε όπως και κάτι άλλο.¨Ότι χωρίς την λήψη μέτρων από τους ευρωπαίους η ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας φτάνουν το 15% του ΑΕΠ με τάση αυξητική για το μέλλον.

Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε –όχι τυχαία – την ίδια ώρα που εγκρίθηκε η συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ότι η συμμετοχή του Ταμείου σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα προϋποθέτει δύο βασικά πράγματα:

Η Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα περιεκτικό και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει στο πλαίσιο του προγράμματος.

ΟΙ Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να προγραμματίσουν ένα πακέτο μέτρων που θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι προγραμματίζονταν μέχρι και σήμερα.

¨Όλα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και αν η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι απολύτως επιτυχημένη η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει με τους δύο βασικούς επίσημους πιστωτές από διαφορετικά σημεία αναφοράς.

Exit mobile version