Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και η τόνωση της απασχόλησης, είναι τα πιο κρίσιμα ζητήματα, στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς το ΕΚ ζητά να διατεθούν περισσότερα χρήματα, από όσα διατίθενται να δώσουν τα κράτη μέλη. Οι ευρωβουλευτές συζητούν για τον προϋπολογισμό στην ολομέλεια, στις 27 Οκτώβριου και ψηφίζουν τη θέση του ΕΚ την επόμενη μέρα. Ρωτήσαμε τον εισηγητή José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), ποιό είναι το διακύβευμα.
Η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ, προτείνει προϋπολογισμό 157,4 δισεκατομμύρια για το 2016. Πόσα από αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και για την αύξηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει να δοθούν 1,2 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε συνδυασμό με μια σειρά δράσεων, όπως η ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη. Εμείς, προτείνουμε να δοθούν επιπλέον 900 εκατομμύρια.
Τι μπορεί να γίνει αν δοθούν αυτά τα χρήματα;
Αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση της εισόδους των προσφύγων, δηλαδή, βελτίωση των εγκαταστάσεων φιλοξενείς, αποτελεσματικότερη επεξεργασία των φακέλων τους κτλ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, να ξεκινήσει ανταλλαγή πληροφοριών για ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας μεταξύ των διοικήσεων και άλλα. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που προκαλούν την κρίση, ειδικά σε χώρες εκτός ΕΕ. Για αυτό προτείνουμε να προστεθούν 260 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό των εξωτερικών υποθέσεων.
Πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της απασχόλησης; Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα;
Βασική προτεραιότητα αυτού του προϋπολογισμού είναι η τόνωση της απασχόλησης, Αν συμπεριλάβουμε τις πολιτικές συνοχής, τότε περισσότερο από το ένα τρίτο του προϋπολογισμού – περίπου 50 δισεκατομμύρια- είναι για την τόνωση της απασχόλησης. Για παράδειγμα για την στήριξη της εκπαίδευσης και την κατάρτισης, για την στήριξη των νέων επιχειρήσεων, για υποδομές κτλ. Ειδικότερα, το ΕΚ, προτείνει να δοθεί έμφαση στη συνέχιση των πρωτοβουλιών, που αφορούν την απασχόληση των νέων.
Και πάλι, σχεδόν όλος ο προυπολογισμός της ΕΕ, αφορά την απασχόληση, μέσα από τη στήριξη του (Erasmus+), των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Cosme), την καινοτομίας και την ανάπτυξης (Horizon 2020), των υποδομών (Connecting Europe Facility) και των επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments).
Τί περιμένετε από τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη;
Περιμένω ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, διότι το Συμβούλιο έχει δείξει και στο παρελθόν, ότι δεν θα διστάσει να μην τηρήσει τον λόγο του ή να ανακοινώσει φιλόδοξες πρωτοβουλίες, χωρίς όμως να διαθέτει τα αναγκαία μέσα, που θα τις καταστήσουν δυνατές.