Πληθαίνουν αντί να μειώνονται τα προβλήματα στην προσπάθεια έκδοσης της εγκυκλίου για τα «μπλοκάκια», καθώς η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αναγγελίες συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών προσκρούει σε νομικά και πρακτικά θέματα.
Υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι θα πρέπει ρητώς και σαφώς να προσδιορισθούν τα είδη των συμβάσεων που θα αναγγέλλονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας ότι, ακόμη κι αν η εγκύκλιος εκδοθεί τελικά σήμερα, τα προβλήματα θα λυθούν μόνον όταν η συγκεκριμένη εφαρμογή τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Στο μεσοδιάστημα, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα βρίσκονται στον αέρα.
Εγκριτοι νομικοί μιλώντας στην «Καθημερινή» εκτιμούν ότι θα έπρεπε το υπουργείο να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μιας νέας σχέσης εργασίας, της «διαρκούς σχέσης παροχής υπηρεσιών», που βρίσκεται μεταξύ της μισθωτής εξαρτημένης εργασίας και της παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Μόνον έτσι θα μπορούσε να υποχρεώσει τους εργοδότες να υπογράφουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις, προκειμένου να καλύπτουν την εργοδοτική εισφορά.
Ο κίνδυνος
Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υφίσταται κρυπτόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή ο εργαζόμενος έχει αποδεχθεί να εργάζεται με «μπλοκάκι», παρότι διέπεται από τις εργασιακές σχέσεις του υπαλλήλου.
Γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων, «οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά)», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει τα 2/3 των εισφορών και μόλις το 1/3 των εισφορών θα καλύπτεται από τους ίδιους.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές κατανέμονται κατά 6,67% εις βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% εις βάρος των εργοδοτών.
Σημαντική αναμένεται η επιβάρυνση και για τους μισθωτούς που έχουν παράλληλη απασχόληση, για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, στην περίπτωση όπου είναι ασφαλισμένοι μετά το 1992, καθώς είχαν απαλλαγή από την ασφάλιση της δεύτερης εργασίας.
Πλέον, θα καλούνται και αυτοί να πληρώνουν εισφορές για την παράλληλη απασχόληση, οι οποίες θα επιμερίζονται εφόσον αυτή παρέχεται σε μέχρι δύο εργοδότες. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο εργοδότης θα δέχεται να καλύψει την εργοδοτική εισφορά, χωρίς να μειωθεί η αμοιβή του απασχολουμένου. Και ότι θα αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει εμβόλιμα και τρίτος εργοδότης.
Στο υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, εξετάζουν το ενδεχόμενο, εάν πρόκειται για μικρό ποσό που δείχνει περιστασιακή και όχι σταθερή απασχόληση, ο εργαζόμενος να μη χάνει το καθεστώς μισθωτού.
Εισφορές για ΟΑΕΔ
Χθες, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αυτοί που απασχολούνται με «μπλοκάκι» να καταβάλλουν εισφορές για ΟΑΕΔ, ανεργία κ.λπ., όπως ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς.
Ξεκαθάρισε δε ότι, αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από το «μπλοκάκι», δεν θα καταβάλλει εισφορές για αυτό, με βάση το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα. Στον αντίποδα, επανέλαβε ότι όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε πάνω από τρεις πελάτες θα καταβάλλουν σε μηνιαία βάση εισφορές.
Εάν για κάποιο μήνα δεν εμφανίσουν εισόδημα ή το εισόδημά τους είναι κατώτερο των 586 ευρώ (ή σε περίπτωση επιχειρήσεων εμφανίσουν ζημιές), οι εισφορές 26,95% θα υπολογίζονται βάσει του κατώτερου ασφαλιστέου εισοδήματος και θα αγγίζουν τα 157,9 ευρώ τον μήνα (κατώτερη εισφορά για κύρια ασφάλιση και υγεία).
Πηγή: Καθημερινή