Προβλήματα χρηματοδοτήσεων αντιμετωπίζουν δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ καθώς εδώ και αρκετούς μήνες έχουν σταματήσει οι χρηματοδοτικές ροές.
Περιγράφοντας τις διαστάσεις του ζητήματος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: “Εδώ και πέντε μήνες έχουν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα σε πολλά από αυτά είτε οι ανάδοχοι να έχουν σταματήσει να τα υλοποιούν, είτε οι ρυθμοί υλοποίησής τους να είναι απελπιστικά αργοί. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, η κυβέρνηση δυστυχώς ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα”.
Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας σχολιάζει: “έχουμε να λαμβάνουμε περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια ευρώ, για έργα τα οποία έχουν ήδη εκτελεστεί και δυστυχώς είμαστε πλέον έξω από τα όρια της αντοχής μας. Αυτό που επείγει είναι να αποκατασταθεί άμεσα η ροή χρηματοδότησης των έργων, έτσι ώστε να ξαναρχίσει η υλοποίησή τους, να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων από τα εργοτάξια και να καταφέρουμε να ολοκληρωθούν τα έργα μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους”.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για όσα έργα μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020) δημιουργείται πρόβλημα απλώς καθυστέρησης της ολοκλήρωσής τους, ωστόσο δεν τίθεται θέμα απώλειας κονδυλίων για τη χώρα. Κάτι τέτοιο όμως είναι πιθανό για τα υπόλοιπα έργα που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 (τελευταία παράταση για τα έργα της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013). Τα ζητήματα που τίθενται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αφενός το πώς θα ολοκληρωθούν τα έργα και αφετέρου ο κίνδυνος αν μείνουν τα έργα ημιτελή να κληθεί η χώρα να επιστρέψει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πλέον το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση των ροών των χρηματοδοτήσεων ώστε να μπορούν να ξαναξεκινήσουν τα έργα, να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν όσα μπορούν εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα έργα των δήμων που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, “καθώς δεν γίνονται πληρωμές, οι ανάδοχοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οι εργολαβίες σταματούν”. Ο ίδιος διευκρινίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι δεν γίνονται πληρωμές και σε άλλα έργα όπως και σε αυτό της προμήθειας των οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
“Έχουμε σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αν δεν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και αν δεν αποκατασταθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ” λέει και προσθέτει: “αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να εκδοθεί κάποια ρήτρα από την πλευρά των υπουργείων που ασχολούνται με το ΕΣΠΑ προκειμένου να μετατεθούν οι ημερομηνίες πληρωμών. Δεν μπορώ να φανταστώ να γίνονται ξανά διαγωνισμοί για τα ίδια έργα ή να χάνονται χρήματα”.
Πέραν όμως των έργων, υπάρχουν και άλλα θέματα καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των δόσεων προς τους δήμους για τη λειτουργία κοινωνικών δομών (μέσω του ΕΣΠΑ) όπως οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, έχουν ως αποτέλεσμα την πολύμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της προ ημερών συνάντησης του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.