Τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής που ασκούν οι δήμοι ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, κατέθεσε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις συναρμόδιες αναπληρώτριες υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι η μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, με τον «Καλλικράτη» δεν έχει συνοδευτεί με παράλληλη μεταβίβαση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την άσκησή τους.
Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ο Γιώργος Πατούλης, οι δήμοι, τα ΝΠΔΔ αυτών και οι επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης λειτουργούν κατ’ εκτίμηση 4.449 δομές που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας, καλύπτοντας 171.390 ωφελούμενους, ενώ στο σύνολο των κοινωνικών δομών εργάζονται περίπου 19.297 εργαζόμενοι.
«Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής, υγείας και εργασίας από την αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ».
Ειδικότερα, οι προτάσεις της ΚΕΔΕ ανά τομέα κοινωνικής πολιτικής που ασκούν οι δήμοι είναι οι ακόλουθοι:
1 Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκή βοήθειας για τους Απόρους» 2014-2020, η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι οι δήμοι μπορούν να έχουν το πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής εταίροι», διότι πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως της εγγύτητας, της συμπληρωματικότητας, της ιδιαιτερότητας και της αποκέντρωσης των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών.
2 Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η θέση της ΚΕΔΕ είναι να γίνει επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε όλους τους δήμους της χώρας.
3 Για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) η ΚΕΔΕ ζητά την έγκαιρη προκήρυξη όλων των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων που προβλέπονται στα ΠΕΠ (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά συσσίτια, ΚΗΦΗ, υπνωτήρια κ.α.) με τη διασφάλιση των αντίστοιχων πόρων.
4 Για τη δράση«Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), στο πλαίσιο του οποίου σήμερα λειτουργούν περίπου 1. 839 δημοτικές δομές φύλαξης παιδιών, προτεραιότητες για την ΚΕΔΕ είναι:
- Η αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σε 250.000.000 € για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας των υφισταμένων δομών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ένταξης νέων δομών.
5 Για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν 879 δομές εξυπηρετώντας περίπου 80.000 ωφελούμενους, με 3.673 εργαζόμενους, η ΚΕΔΕ ζητά τη συνέχιση λειτουργίας του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς και τη συνέχιση εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού.
6 Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Προαγωγή της Υγείας διεκδικεί:
- Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων.
- Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.
- Τη διασφάλιση της λειτουργίας των 75 Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
7 Για την απασχόληση η ΚΕΔΕ προτείνει:
- Για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας άμεση αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες και δυνατότητα των δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.
- Άμεση αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ με τη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών απασχόλησης με εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.
- Συνδιαμόρφωση με τα συναρμόδια υπουργεία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενός «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» για τη μείωση της ανεργίας.
- Ενίσχυση του ρόλου των ΟΤΑ στα προγράμματα Απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα για τη νεανική ανεργία και την ανεργία πλησίον της συνταξιοδότησης.
- Μέτρα θεσμικά και οικονομικά για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.
- Υλοποίηση Προγραμμάτων Αυτεπιστασίας στους δήμους.