Προτάσεις για αναβάθμιση της ποιότητας των νέων κατοικιών

Στην αύξηση του κόστους κατασκευής των ακινήτων, αλλά και στη σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας των νέων κατοικιών, αναμένεται να οδηγήσουν, εφόσον εφαρμοστούν βέβαια, οι προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), στο πλαίσιο της προσπάθειας που πραγματοποιείται για την επιστροφή του κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου σε τροχιά ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο ΣΕΠΑΚ ζητεί να επεξεργαστούν κατάλληλα και να ισχύσουν κοινές προδιαγραφές για τη σύνταξη μελετών, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά έργα, όπου συχνά παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα ποιότητας. Παράλληλα, στις προτάσεις τονίζεται ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται, κατά τη φάση της έκδοσης της οικοδομικής άδειας, φάκελος όλων των πιστοποιημένων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή και να είναι υποχρεωτική η παροχή ασφάλισης καλής εκτέλεσης μελέτης και κατασκευής για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ασφαλώς, τέτοια μέτρα, αν και θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα την ποιότητα των νέων οικοδομών, θα οδηγήσουν και σε αύξηση του κόστους, και μάλιστα σε μια περίοδο που δύσκολα μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος κάτι τέτοιο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Πέραν των παραπάνω, στο επίκεντρο των προτάσεων του ΣΕΠΑΚ, σε επίπεδο θεσμικό, βρίσκεται η δημιουργία ενός ενιαίου επαγγελματικού φορέα για την πρόοδο του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος θα εκπροσωπεί το σύνολο των φορέων του χώρου και θα προσφέρει ισχυρή φωνή στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου με την πολιτεία. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία ενός ενιαίου υπουργείου με αναπτυξιακή νοοτροπία (π.χ. υπουργείο Κατασκευών), το οποίο θα συγχωνεύσει τις τεχνικές υπηρεσίες των διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΠΑΚ, μία από τις βασικές αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί, είναι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων που άπτονται του συνόλου του φάσματος της κατασκευής σε επιμέρους υπουργεία και υπηρεσίες.

Ο ΣΕΠΑΚ ζητεί επίσης, σύμφωνα με την Καθημερινή, μείωση, απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου, με κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για αγορές νέων ακινήτων και ανά διετία επικαιροποίηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες πρέπει να ταυτιστούν με τις εμπορικές.

Σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά ζητήματα, ζητείται η απλοποίηση και σταθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο των κατασκευών, ώστε να επιφέρει ταχύτερη περαίωση των αδειοδοτικών αιτημάτων.


Exit mobile version