Πρόσω ολοταχώς για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Αποφασισμένη να κλείσει την εκκρεμότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων ακόμα και την επόμενη εβδομάδα εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση είναι να μπορεί να ανοίξει φαρμακείο οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εκτός των ανώνυμων εταιρειών, να υπάρχει υποχρεωτικά υπεύθυνος φαρμακοποιός καθώς και να μπει ένα όριο στον αριθμό των φαρμακείων που μπορεί να ανοίξει κάποιος.

Το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού, που είναι ένα από τα 48 προαπαιτούμενα, θα γίνει με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας, όπως ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015.

Στην Ελλάδα, από την αρχή της κρίσης, ο αριθμός των ιδιωτικών φαρμακείων και ο τζίρος τους βαίνουν μειούμενοι.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Stochasis, στα τέλη του 2014 λειτουργούσαν στη χώρα 9.700 φαρμακεία, έναντι περίπου 11.000 προ κρίσης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των φαρμακείων από την αρχή της κρίσης έως το τέλος του 2014 μειώθηκε κατά περίπου 800 στην Αττική.

Στα ελληνικά ιδιωτικά φαρμακεία εργάζονται -συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών- περί τις 30.000 άτομα. Το 2014 η αγορά των φαρμακείων (φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα) υπολογίζεται σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, όταν το 2009 εκτιμάται ότι ήταν 7,9 δισ. ευρώ.

Το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων και σε μη φαρμακοποιούς βρίσκει απολύτως αντίθετο τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που αντιπροτείνει το γερμανικό μοντέλο (ιδιοκτήτης μόνο φαρμακοποιός). Σαφή στάση υπέρ της θέσης αυτής έχει πάρει προς το παρόν μόνο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Exit mobile version