Προσωπικός γιατρός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον θεσμό μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη-Αγαπηδάκη

γιατρός

Στις αλλαγές που θα γίνουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού αναφέρθηκαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη σε συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα ο προσωπικός γιατρός θα παίρνει την αμοιβή του αλλά και επιπλέον ποσά, ανάλογα με το εάν – για παράδειγμα – ο πληθυσμός αναφοράς του έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού (50% και πάνω).  Εάν όμως τα ποσοστά του υπολείπονται των στόχων,  τότε θα υπάρχουν “ποινές”.

Πώς θα λειτουργεί ο θεσμός

Πάντως οι πολίτες που επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν γιατρό της αρεσκείας τους ως προσωπικό γιατρό (πέραν των συμβεβλημένων), πληρώνοντας όμως την επίσκεψη. Εκτιμάται πως το μέτρο αφορά περίπου 2.500 γιατρούς όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη. Το όριο εγγραφής σε προσωπικό γιατρό θα λήξει στο τέλος του έτους και, όσοι πολίτες δεν εγγραφούν, θα αντιστοιχιστούν αυτόματα με συγκεκριμένο γιατρό.

 Στο θεσμό του προσωπικού γιατρού συμμετέχει συμβουλευτικά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης. Το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται  να δημοσιευθεί σε 10 μέρες και από τον Μάιο αναμένονται οι εφαρμοστικές διατάξεις και η εφαρμογή τους  από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έκανε τη θεωρία, πράξη και οι αλλαγές έχουν συζητηθεί με τις Ενώσεις γιατρών, ώστε «να έχουμε μία συνολική συμφωνία».

Αγαπηδάκη: Ο προσωπικός γιατρός θα ασχολείται με πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε πως, όταν μιλάμε για προσωπικό γιατρό, μιλάμε για πρόληψη. Υπήρχε λανθασμένη πεποίθηση πως ο προσωπικός γιατρός καλύπτει τα πάντα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Θα ασχολείται με πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο.

Στον  θεσμό συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών. Το 60% των γιατρών απαιτείται στην Αττική, συμπλήρωσε. Στο εξής, θα ανοίξουν και νέες θέσεις ανά Δήμο, προκειμένου να έχουν γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής τους, ενώ ρόλο θα αναλάβουν και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ

 

 

 

Exit mobile version